EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дончев: Няма опасност за еврофондовете!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дончев: Няма опасност за еврофондовете!

mail14:30 | 19.06.2013прегледи 626 коментарикоментари 0


Г-н Орешарски няма основание да се тревожи за договора за партньорство с Европейската комисия и моята прогноза е, че той няма да има честта да го подпише. Това каза пред Агенция „Фокус” Томислав Дончев, народен представител от ГЕРБ. Категорично няма опасност да не влязат средства от Европейския съюз в страната ни. Това вероятно е някакъв опит на Пламен Орешарски да се хване за следващият програмен период като някакъв вид спасителен пояс в настоящата ситуация, заяви Дончев. „Моята прогноза е, че ако имаме бюджет преди лятната ваканция в Брюксел август месец, ако имаме приет пакет от регламенти, по всяка вероятност договорът ще се подписва в началото на следващата година. Тук основание за притеснение няма. Има фиксирани няколко срока в общия регламент като задължения на държавата членка на Европейската комисия, които кумулативно събрани правят не по-малко от 6 или 7 месеца, така че тази прогноза вероятно е най-адекватната. От друга страна предишното правителство, в което имах възможността да участвам като министър без портфейл, изготви целият документ от документи за договора за партньорство и той е почти готов. Има едни неща, които са по-скоро от техническо, не от стратегическо естество, които трябва да бъдат изчистени, но този кабинет, дори и да не стори нищо в следващите няколко месеца България няма да бъде в позиция да има опасност да не подпише договор за партньорство или договор, които да определя следващият програмен период да не отразяват приоритетите на страната си”, добави Дончев.
По думите му - основание за притеснения за договора за партньорство няма и поводите са други и те нямат връзка с договорите за партньорство.

Няма ограничение какъв тип правителство ще подпише договора за партньорство с Европейската комисия. Дали е титулярно или служебно правителство, то няма никакво ограничение на правомощията в тази посока, каза още Дончев. „Несъстоятелен е аргументът на Пламен Орешарски, че ако подаде оставка, няма да може да се подпише договор за партньорство с Европейската комисия. Г-н Орешарски има други грижи, други проблеми, и е редно да се съсредоточи върху тях и най-вече върху кадровата политика, която провежда”, каза Дончев. По-важното е - защо се избързва с коментарите по договора за партньорство. „Това е неоткровеност, заблуда или просто некомпетентност, защото който и да е министър-председателят, той няма да има възможност да подпише договора в близките 6 месеца. Казвам го като човек, който много добре познава процедурата. За да се стигне до формални преговори по договора за партньорство и българското правителство да бъде в ситуация, да подписва договора за партньорство, на първо място трябва да имаме приет пакет от регламенти. Това са нормативните актове, които регулират следващия програмен период, а те не са приети, а са в процес на приемане. След като Европейският парламент върна бюджета на Европейската комисия до 2020 година, приет от съвета през февруари, ние в момента нямаме бюджет за следващия програмен период. Ето още едно основание да няма никакви притеснения, свързани с договора за партньорство”, добави Дончев.

Преди дни наследничката на Томислав Дончев Зинаида Златанова предупреди, че около 100 млн. евро е очакваната загуба по Оперативна програма „Развитие на селските райони". Златанова, която е и вицепремиер и министър на правосъдието, уточни, че средствата, които трябва да бъдат сертифицирани до края на 2013 г. по всяка една от оперативните програми, са 1 038 000 000 евро. Към 31 май са изпълнени на 21% от тази цел.

В хода на изпълнението на оперативните програма управляващите органи през май 2013 г. установиха прогнозна сума, която може да бъде автоматично върната към края на 2013 г. в размер на 272 млн. евро. Към 6 юни прогнозната загуба беше намалена на 237 млн. евро. Риск от загуба няма само по Оперативна програма „Транспорт". Възможни загуби по отделните оперативни програми са както следва: по ОПОС - 30 млн. евро, по ОП „Регионално развитие" - между 73 и 123 млн. евро, по ОП „Конкурентоспособност" - 50 млн. евро, по ОП „Развитие на човешките ресурси" - 70 млн. евро, по ОП „Административен капацитет" - 5 млн. евро, по „Техническа помощ" - 8.7 млн. евро. 97 млн. евро са загубени до момента по оперативните програми, според Златанова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg