EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дончев & министри в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дончев & министри в Брюксел

mail10:42 | 20.11.2014прегледи 1574 коментарикоментари 0


Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на околната среда Ивелина Василева проведоха работни срещи с Европейската комисия в Брюксел.

Бяха обсъдени всички открити въпроси по оперативните програми. На първо място, намаляване на очакваната загуба на средства до края на годината, като се търси отсрочка за някои забавени проекти и се отчете бедствената ситуация в редица региони през тази година. Втора основна тема на разговорите са били мерките за възстановяване на плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие“. „Амбицията е това да стане възможно най-скоро, тъй като от това зависят приходите в бюджета“, посочи вицепремиерът Томислав Дончев пред български журналисти в Брюксел. На трето място, са обсъдени процедурите за одобрение от ЕК на оперативните програми за следващия програмен период 2014-2020 г. Дончев информира, че до края на този месец България ще представи пред ЕК още две оперативни програми – „Околна среда“ и „Образование и наука за интелигентен растеж“.

Министър Павлова посочи, че се полагат максимални усилия, за да е възможно отблокиране на плащанията по ОП „Регионално развитие“ във възможно най-кратък срок. Задачата максимум е това да се случи още през януари. Тя изрази надежда, че оперативна програма „Региони в растеж“ за следващия програмен период ще бъде одобрена още в средата на следващата година.

Министър Московски заяви, че почти всички проекти по ОП „Транспорт“ са забавени с година и няколко месеца. В момента се набелязват мерки за преодоляване на забавянията, в т.ч. по приоритетните проекти като лот 3 на магистрала „Струма“, магистрала „Хемус“ (основен коридор) и приоритизиране на жп проектите.

В областта на околната среда се работи върху спешни мерки за редуциране на обема на щетите в резултат на спрените плащания, които бяха възобновени с решение на Комисията през миналата седмица, отбеляза министър Василева. Целта е да се намалят очакваните загуби, които са от порядъка на 145-205 млн. евро. Ускорено се работи за одобрение на Оперативна програма „Околна среда“ за следващия финансов период, която ще бъде представена пред ЕК до края на този месец./Пресцентър МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg