EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Домейните на кирилица са 1 389

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Домейните на кирилица са 1 389

mail15:03 | 26.05.2016прегледи 899 коментарикоментари 0


Наблюдава се нарастващото използване на кирилицата в интернет. Според изследване на използването на международни домейни, проведено от EURid и ЮНЕСКО, регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации. Така кирилицата се превръща в един от трите основни езика в Интернет, наред с латиница и хан – над 90% от всички домейни са на тези три езика.

“Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица. Честит празник на славянската писменост и култура на всички българи.“, отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Според EURid и ЮНЕСКО, интернационализираните домейни са основните двигатели на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (Domain Name System) да разпознава имена на роден език. През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски и достигат 51% от 1.7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО. Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1 389.

За .eu и EURid

Домейнът .eu е сред най-популярните домейни от най-високо ниво в света, свързвайки повече от 500 милиона човека от 31 държави в една Интернет самоличност. Повече от 3.8 млн. имена са били регистрирани откакто домейнът започна регистрация през 2006 г. Много фирми и марки използват .eu уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции.

EURid е организацията с нестопанска цел, която управлява домейна от най- високо ниво .eu, след провеждане на тръжна процедура и назначаване от Европейската Комисия. Регистърът EURid работи с над 700 акредитирани регистратори и предлага обслужване на 24-те официални езици на ЕС. Като част от непрекъснатата всеотдайност към защита на данните, EURid е сертифициран според стандарта за сигурност ISO27001 от 2013 г. насам. EURid също така е регистриран по Схемата на ЕС по управление на околната среда и одитиране (EMAS), с което регистърът изразява своята загриженост към околната среда. Седалището на EURid е в Брюксел (Белгия), а регионалните офиси се намират в Пиза (Италия), Прага (Чехия) и Стокхолм (Швеция).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg