EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Доларът се завърна в Куба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доларът се завърна в Куба

mail09:40 | 25.10.2019прегледи 814 коментарикоментари 0


Кубинците вече могат да си откриват сметки в долари в местните банки, за да си купуват най-вече електродомакински уреди, което би трябвало да позволи на правителството да привлече чуждестранна валута на фона на затягането на американското ембарго, информира АФП.

Реформата разрешава да се плаща в някои държавни магазини в евро, йени, мексиканско песо и други валути, но завръщането на долара, който беше забранен на острова до 1993 година, е най-силната мярка от символична гледна точка в момент на изострилото се напрежение в отношенията между Вашингтон и Хавана.

Плащане с карта

От края на октомври мрежа от държавни магазини има разрешението да приема долари и други чуждестранни валути, за да продава много търсени вносни стоки: електродомакински уреди, автомобилни части, електрически тротинетки и други.

Кубинците, независимо дали са физически лица или частни предприемачи, (13 процента от работната сила на острова), ще могат да поискат внос на някои определени стоки чрез държавните компании.

Потребност от чуждестранни валути

Целта на кубинското правителство е да получи чуждестранни валути в момент, когато администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп усилва санкциите срещу Куба, нанасяйки удар по туризма, инвестициите, изпращането на пари до острова от кубинци, които живеят извън родината си, и вноса на горива.

Според частната консултантска компания Ауже (Auge), в безмитната зона на Колон, в Панама, кубинците са харчили тази година средно по 20 милиона долара месечно.

Със събраните пари правителството се надява да запълни празнините във финансите си, от които страда националната икономика, да се разплати навреме с доставчиците и да получи продуктите, необходими на страната.

Двойна печалба

Вероятно в краткосрочна перспективи ще се видят положителните ефекти от тази мярка, коментира кубинският икономист Павел Видал от университета Хавариана де Кали (Колумбия).

Държавните банки ще могат да подсилят наличностите си в долари и други чуждестранни валути, а правителството - да гарантира предлагането на продукти, които често липсват в търговската мрежа, без да се харчи за това валута.

Истинска или фалшива доларизация на икономиката

Министърът на икономиката и планирането на Куба Алехандро Хил отрича да има каквато и да било доларизация на икономиката на страната.

Той набляга на факта, че двете национални валути - кубинското песо (CUP) и песо конвертибле (CUC, което се равнява на 24 кубински песос), остават в обращение и че търговията в долари ще става единствено по електронен път.

Икономистите обаче подчертават, че евентуален процес на доларизация не зависи от определени усилия за подкрепа на икономика, а от факта, че доларът заменя местните валути за определени функции.

Мираж за обединение на валутите

Според Хил мярката няма да спре процеса на обединяване на двете национални валути, което бе обявено през 2013 година.

Според Павел Видал въвеждането на чуждестранни валути "кара икономиката да действа не с две, а с три валути", та дори и повече. В крайна сметка, по думите му, "обявената редоларизация анулира (проекта за) обединението на националните валути"


Тагове: Куба, долар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093