EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Доларът отслабна, златото поскъпна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доларът отслабна, златото поскъпна

mail10:40 | 24.01.2017прегледи 1474 коментарикоментари 0


Николай Шуманов, Бенчмарк

В първия ден от своето управление Доналд Тръмп обяви, че неговата администрация ще предоговори Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА) и ще внесе оттеглянето на САЩ от Транстихоокеанското споразумение за партньорство (ТРР). Това доведе до спад на долара с 0.58% спрямо кошницата от валути. Най-сериозно повишение спрямо долара записа японската йена, която поскъпна с 1.67% спрямо зелените пари. Китайски представители заявиха, че страната им е готова да запълни вакуума, който ще остане в Азия след евентуалното оттегляне на САЩ от ТРР. Оттеглянето от ТРР няма да има мигновен ефект върху щатската икономика, поради факта, че споразумението бе подписано от бившия президент на САЩ Барак Обама, но не бе ратифицирано от Конгреса. На щатския долар навреди и изказването на номинирания за управител на Държавната хазна на САЩ Стивън Мнучин, че силният долар може да има краткосрочен негативен ефект върху щатската икономика. Но все пак Мнучин допълни, че исторически погледнато силният долар се свързва и с растежа на американската икономика и доверието на инвеститорите в нея.

Според инвеститорите цената на долара ще продължи да бъде нестабилна, тъй като пазарите очакват последващите действия на президента на САЩ Доналд Тръмп. Тръмп продължи да се придържа към предизборния си протекционистки тон и отново не представи детайли относно плановете за стимулиращи мерки в подкрепа на по-солиден растеж на икономиката.

Несигурността около бъдещата политика, която ще предприеме администрацията на новия президент на САЩ, накара инвеститорите да се насочат към златото, като актив-убежище. Ценният метал се търгува на 2-месечен връх, като очакванията на пазарните анализатори е цената да достигне до 1 220.00 долара за тройунция в краткосрочно бъдеще. Рано днес златото се търгува на ниво от 1 215.26 долара за тройунция. Въпреки изявленията на представители на ОПЕК, че добивът на картела е спаднал с 1.5 млн. барела от началото на 2017 г., черното злато поевтиня с 0.63% до 52.85 долара за барел. Спадът в цената на петрола бе вследствие на коментар на Доналд Тръмп, че САЩ трябва да приключат със зависимостта си от вноса на петрол, като увеличат производството си. Сред пазарните участници се появиха съмнения, че ОПЕК ще успее да ребалансира пазара при евентуално покачване на добива от страна на САЩ. За понижението на черното злато спомогна и отчета на Baker Hughes за солиден ръст в петролните сондажи в САЩ с 29 броя до 551 на седмична база. Това е най-големият брой петролни сондажи от 14 месеца насам.

Индексите в Европа приключиха изминалия ден с леки повишения, като немският DAX30 се търгуваше на ниво от 11 566.75 пункта, а френския САС40 на 4 834.00 пункта. Банковият и енергийния сектор в Европа записаха спад с над 1% в края на сесията. Щатските борсови индекси също приключиха на зелена територия, като индустриалният Dow Jones приключи деня на ниво от 19 799.95 пункта, а широкият S&P500 на 2 266.05 пункта. Акциите на McDonald’s Corp. поевтиняха с 0.7% след обявяването на по-слаб от очакваното тримесечен отчет.


Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.


Тагове: злато, долар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 906