EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Долар" табу в Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Долар" табу в Иран

mail16:50 | 10.01.2012прегледи 1005 коментарикоментари 0


Иранските мобилни оператори днес отрекоха твърденията, че блокират текстови съобщения, съдържащи думите "долар" и "валута", след като иранският риал рязко поевтиня на фона на обявените нови американски санкции срещу Техеран, съобщи AP.

Потребители на мобилни услуги в Иран се оплакват, че есемеси, съдържащи думите "арз" (валута на фарси), и "долар" не могат да бъдат изпратени. Това подхрани предположенията, че правителството е заповядало да се блокират такива съобщения от страх, че ще предизвикат паника сред населението и допълнително ще отслабят стойността на националната валута.

Кореспондентът на ИТАР-ТАСС в Техеран съобщи, че всичките му опити да изпрати на свои ирански познати съобщения, съдържащи думите "долар" и "валута", са завършили безрезултатно. Адресатите не са получили тези съобщения, докато всички есемеси без тези думи са били доставени благополучно. Риалът, който изгуби близо 40 % от стойността си спрямо долара от декември миналата година, бе подложен на допълнителен натиск, откакто Съединените щати обявиха нови санкции срещу Централната банка на Иран, отбелязва агенцията.

Санкциите целят да ограничат способността на Иран да продава петрол и чрез този натиск Техеран да бъде принуден да спре ядрената си програма, която според Вашингтон може да бъде използвана за разработване на ядрени оръжия. Иран отрича да има подобни намерения и уверява, че ядрената му програма преследва единствено мирни цели като производство на енергия. Новите санкции накараха разтревожените за икономическото състояние на страната иранци да обменят риали за твърда валута, което ускори покачването на курса на долара в обменните бюра. Треската на иранския валутен пазар продължава от края на декември, отбелязва ИТАР-ТАСС. Значителни колебания бяха отбелязани през първите дни на новата година. На 1 и 2 януари в местните обменни бюра риалът загуби около 30 процента от стойността си спрямо долара - ако през декември един долар струваше 13,5 хиляди риала, то на втория ден от новата година той достигна почти 18 хиляди. На 3 и 4 януари, след намеса на иранската Централна банка, която изкара на вътрешния пазар внушителната сума от 200 милиона долара, националната валута практически се върна на миналогодишните си позиции. Но след това започна ново, макар и не толкова стремително падане и днес обменният курс достигна 17 хиляди риала за долар.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg