EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Докога ЕС ще бъде управляван от неадекватни хора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Докога ЕС ще бъде управляван от неадекватни хора

mail18:20 | 15.09.2017прегледи 9336 коментарикоментари 0


Огнян Минчев

От десетилетия насам родната Италия на Джани Питела не охранява сериозно морската си граница и пропуска голям брой нелегални мигранти на своя територия. Правителствата в Рим толерират това, защото знаят, че голямата част от тези мигранти ще напуснат Италия и ще продължат на север - към Франция, Германия и Скандинавия. През последно време северните европейски страни отказват да поемат цялото това бреме, но не считат за политически коректно да предупредят Италия, че или трябва да охранява (с тяхна помощ, колективно) границата си със Средиземно море и Африка, или да поеме грижата за тези мигранти, които е допуснала до своя територия.

 Според Берлин, Париж и Стокхолм, политически коректната формулировка трябва да бъде "разпределение на мигрантите по квоти". Т.е. - Италия и други гранични страни от ЕС да пропускат свободно мигранти, а останалите страни-членки да проявяват солидарност в преразпределението на нарастващите мигрантски потоци от Африка и Близкия изток.

Когато Орбан отказва да се подчини на тази схема - перпетуум мобиле за нарастваща миграционна лавина към Европа, той е обявяван за диктатор. (Между другото, редица негови действия във вътрешната политика на Унгария - ограничаване на медиите, на правосъдието и т.н. - наистина трябва да се квалифицират като недемократични. Но по мое скромно мнение позицията му за миграцията не е задължително "диктаторска").

Сега Джани Питела напуска политически коректния изказ - заедно с Жан Клод Юнкер и някои други - и открито заплашва Източна Европа със спиране на парите от кохезионните фондове.

Сигурно трябва да си много неинформиран за това, което се случва в Източна Европа, за да си мислиш, че чрез кохезионните фондове ще управляваш подчинението на бившите комунистически общества към безропотно приемане на нови и нови квоти имигранти.

 Лошото е, че тази неинформираност е характерна за твърде голяма част от днешните европейски елити, поради което залага предпоставки на нови и сериозни кризи в ЕС. Подобно на г-н Питела, мнозина в Брюксел сигурно си мислят, че е възможно да коригират европейската интеграция в посока на "различни скорости", на спиране на кохезионните фондове и на запазване на Източна Европа като послушен заден двор на либералния европейски истеблишмънт.

На тези хора им е съдено да се разочароват, ако не променят възгледите си. Както е съдено да се разочароваме и всички ние, за които европейската интеграция беше и си остава единствена надежда за по-добро бъдеще. Само един въпрос е важен днес - докога Европа ще бъде управлявана от хора, които са очевидно неспособни да отговорят с адекватни политически и институционални решения на предизвикателствата на времето, в което живеем? /Фейсбук

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg