EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доклад на RWE намерен в кашони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доклад на RWE намерен в кашони

mail13:43 | 21.01.2013прегледи 1800 коментарикоментари 1


Икономическият министър Делян Добрев е намерил в кашони договора за конфиденциалност с немската компания RWE, която трябваше да участвува в изграждане на проекта АЕЦ „Белене”, това съобщи премиерът Борисов.
„Действително съм учуден - докъде може да стигне една наглост. Как може - на бялото да се каже черно? Как може - така откровено да се лъже, и в същото време - да се разчита, че този договор за конфиденциалност, който имаме подписан навремето, един ден няма да излезе наяве. Министър Делян Добрев сега го намира в кашоните. Дори да понесем някаква отговорност, особено когато се готви референдум, когато близо 14 милиона лева държавата ще похарчи за нещо, което БСП категорично – Станишев, Димитров и компания са знаели, а в момента лъжат, съм казал на министъра да отиде утре в парламента, за да се прочете всичко това. То е следното – първо, Станишев лъже хората, че ние сме изгонили RWE. По безспорен начин в докладите на RWE е описано защо си тръгват още 2008 г.”, добавя Борисов, цитиран от агенция Фокус.
„Те категорично казват това в тези доклади, след това НЕК, получавайки ги, пише до Петър Димитров, където казват ясно и точно, че RWE не приема условията по подписаното допълнение номер 5. Големият немски акционер, за който те говорят, не приема да се подпише споразумение номер 5 и други съществени за тях условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения”, заяви премиерът.
„RWE декларира, че при учредяването на смесеното дружество, ще покрият акционерния си капитал в размер до 10 милиона евро, като на този етап не предвиждат да инвестират допълнителни средства до физическо приключване, до края не са предвидени други средства в RWE. С тези 10 милиона евро, и с еквивалентната вноска на НЕК, ще се покриват различни плащания за нуждите на проекта, но не и плащания към „Атомстройекспорт” по бъдещи строителни дейности през 2009 г. Тези хора говорят гигантска лъжа. В момента Станишев, Петър Димитров и компания извършват гигантска манипулация и лъжа към всички нас”, каза още премиерът.

„За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 на RWE – 10 милиарда евро. И 100 - 200 милиона, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум”, добави Борисов.
По думите му - българите трябва да знаят това, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже „да” за този проект, трябва да каже - откъде ще дойдат 10 милиарда евро за проекта.
„Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 милиарда евро. Един милиард за електропреносна система, 1 милиард за ядрени хранилища, инфраструктура – близо 12 милиарда евро. Това са 22 - 23 милиарда лева и нагоре от българския бюджет. Ние сега събираме 700 милиона лева, а да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представя - отнякъде да дойдат 22 милиарда лева”, попита премиерът Бойко Борисов.
Очаква се икономическият министър Делян Добрев да представи в парламента договора с германската компания RWE и причините, поради които тя е напуснала проекта АЕЦ "Белене".

 


Тагове: доклад, кашон
 
Коментари
 
кем - 22-01-2013 г. 14:19:32

Това правителство трябва да го сложим в кашон, с повечко камъни, и на по дълбоко. Управия няма с тия наглеци ейййй. Бах ти и министрите, бах ти и премиера, бах ти и тъпия народ, който ги трае още.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg