EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дойче Банк плаши света с хипотези

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дойче Банк плаши света с хипотези

mail11:40 | 24.06.2020прегледи 601 коментарикоментари 0


Дойче банк представи нов доклад, в който разглежда следващите мащабно опасни рискове за световната икономика и за финансовите пазари.

Анализаторите на банката, ръководени от Хенри Алън, посочват, че има шанс от най-малко 33%, че през следващото десетилетие ще възникне поне едни от четири основни мащабни финансови рискове: нова голяма грипна пандемия, която да убие повече от два милиона души; глобално катастрофално вулканично изригване; мащабно слънчево изригване или глобална война.

Трябва да се има предвид, че досега настоящата пандемия Covid-19 вече уби над 440 хиляди души в световен мащаб.

Ако времевата рамка се разтегли до две десетилетия, тогава има 56% вероятност една от тези катастрофи да се случи, казват анализаторите въз основа на различни проучвания и оценки на риска. Земетресенията бяха пропуснати от техните анализи с мотива, че те се считат за по-локални бедствия.

Възможността за голямо слънчево изригване е рядко обсъждана, може би защото последната тежка подобна криза е била през 1859 година, но екипът на "Дойче банк" намира, че това е по-вероятно бедствено събитие, отколкото голяма глобална война.

"При голямо слънчево изригване е възможно е да има големи прекъсвания на електрозахранването, заради прекъсвания на електрическите мрежи, което от своя страна би имало сериозни ефекти върху цялата икономика, тъй като критичната инфраструктура не е в състояние да работи правилно. Могат да бъдат загубени и животи, ако това се отрази на болниците и на медицинските грижи като цяло. Комуникациите ще бъдат прекъснати, много платежни системи биха били нефункционални и GPS сателитите (спътниците за глобална система за позициониране) биха били изправени пред широки смущения в ущърб на всички индивиди и индустрии, които разчитат на точните услуги за местоположение, не на последно място - и самолетите", се посочва в доклада на немската банка.

С оглед на проучване, което оценява на 12% шансовете за възникване на голямо слънчево изригване през следващото десетилетие, това означава, че има 40% вероятност да се случи подобно бедствено събитие в следващите 40 години.

Друг важен момент е, че подобни големи събития имат и ефекта на пулсации, точно както настоящата криза Covid-19 доведе до силно влошаване на отношенията между САЩ и Китай.

Анализаторите на "Дойче банк" обаче не са предложили инвестиционна стратегия по отношение на прогнозираните от тях бедствения събития, които могат да навредят на световната икономика и финанси.

Имайки обаче предвид рязкото възходящо движение на световните фондови борси през последните седмици въпреки опасенията свързани с коронавирусната инфекция, сякаш е ясно, че възникването на дадени бедствия не са непременно пагубни за финансовите пазари.

Изглежда на този етап битката между налетите по цял свят "евтини пари" посредством мащабните стимулиращи политики на водещи централни банки и опасенията за втора коронавирусна вълна се печели от изсипаните милиарди долари, еврo, британски лири, йени и китайски юани.

 

източник:БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg