EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доизграденият ПВ „Кресна“ на АМ „Струма“ вече работи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доизграденият ПВ „Кресна“ на АМ „Струма“ вече работи

mail17:05 | 15.08.2023прегледи 628 коментарикоментари 0


 

Пуснато е движението по доизградения пътен възел „Кресна“ на АМ „Струма“. Последният етап от строителните работи стартираха на 16 май т. г. Досега в експлоатация бе част от пътния възел, попадащ в обхвата на лот 3.3 Кресна - Сандански на АМ „Струма“. С доизграждането на пътен възел „Кресна“ на АМ „Струма“ се осигурява безконфликтното и безопасно движение на пътните превозни средства по направлението София – Кулата.

С отварянето му за движение в активния летен сезон се повишава безопасността в натоварения участък и включването на трафика от двулентовия габарит на съществуващия първокласен път E79 в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна - Сандански от АМ „Струма“, който е в експлоатация от декември 2018 г.

Движението в посока ГКПП „Кулата“ се осъществява от първокласен път I-1 /E79/ по кръговото кръстовище след гр. Кресна, като на втори изход се поема по новопостроената пътна връзка и движението се влива в участъка Сандански – Кулата от АМ „Струма“. Движението в посока София се запазва по съществуващата връзка.

Доизграждането на пътния възел и функционирането му в пълен обхват не предопределя трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Пътният възел ще се използва при реализацията на всички алтернативи, разгледани в процедурата, завършила с Решение по ОВОС № 3-3/2017.

Това ще даде фактическа възможност за финализиране на извършващата се в момента процедура по сравнение и оценка на всички потенциални алтернативи за трасе, в пълно съответствие с изискванията и препоръките на Европейската комисия. Независимо от това по какво трасе ще се изгради лот 3.2 на АМ „Струма“ през района на дефилето и каква алтернатива ще бъде предпочетена, доизграждането на пътен възел „Кресна“ е необходимо за безопасната и безконфликтна връзка между първокласния път I-1 /Е-79/ и участъка Кресна - Сандански от АМ „Струма“.

Доизграждането на пътен възел „Кресна“ е етап от обект „Автомагистрала „Струма“ Лот 3.2.2, участък „Крупник - Кресна“ – ляво платно от км 389+100 до км 399+500, обходен път на гр. Кресна – част от дясно платно от км 396+137 (по километража на път І-1 /Е79/) до км 401+691.90≡397+000 от Лот 3.3 на АМ „Струма“, включително и пътни връзки“.

Изпълнител на проектирането и строителните работи е ДЗЗД „Струма – 3.2.2“, в което участват: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и „ЕПОС – Емпреза Потругеза де Обрас Субтеренеас“ АД, Португалия, Порто Салво)“ ЕООД. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Струма 2019-ППИ-СВС“, в което са „Пътинвест-инженеринг“ АД и „SWS engineering Spa“, Италия, Тренто.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg