EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Договорът с американските ТЕЦ се отлага с месец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договорът с американските ТЕЦ се отлага с месец

mail13:10 | 19.06.2015прегледи 1249 коментарикоментари 0


Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че окончателното подписване на споразумението между НЕК и двете американски централи от комплекса "Марица-изток" може да бъде отложено с месец и да влезе в сила от август. Договорката предвижда да бъде намалена цената на тока от централите, който изкупува НЕК по дългосрочни договори с ТЕЦ-овете.

С подписването на новите договори НЕК ще започне да купува по-евтин ток от ТЕЦ Ей И Ес "Гълъбово" и "Контур Глобал" – "Марица-изток" З. Това ще доведе до по-добри финансови резултати за НЕК, а оттам ще се стигне до възможността цените на тока за бита да бъдат в рамките на планираните два процента от юли. Все още се уточняват някои от детайлите по договорите, посочи министър Петкова:

Към настоящия момент сме готови с договора с Ей И ЕС. Той в момента се намира в КЕВР, откъдето също трябва да бъде одобрен. С "Контур Глобал" – "Марица изток" З имаме още финални уточнения, за да можем договореностите, които постигнахме, да влязат в дългосрочния договор. Така че, към настоящия момент, тъй като Ей И Ес не са получили одобрение от всичките банки-кредиторки, по всяка вероятност ще предложат, и ние ще работим в тази посока, да се удължи срокът, в който трябва да подпишем договорите окончателно.

Едно от условията, за да влязат тези договорености в сила, е НЕК да се издължи на двете американски централи. Необходимите близо 750 милиона лева все още не са намерени, но се работи заедно с финансовото министерство за осигуряване на тези средства, каза заместник енергийният министър Николай Николов:

Нямаме никакви основания да считаме, че няма да получим този заем, да си изпълним ангажиментите и разбира се да влязат в сила споразуменията. Вие виждате, те са заложени в проекта за ценово решение на КЕВР – да могат споразуменията да влязат в сила, за да може намаленията да влязат в сила. В крайна сметка, това е – за нас всеки загубен ден е загубен ден.

Според министерството забавянето няма да се отрази на планираните цени на тока от юли.

Задълженията

ТЕЦ "AES Марица Изток 1" към "Мини Марица Изток" дължи 22 млн. евро
НЕК към ТЕЦ "AES Марица Изток 1" дължи 220 млн. евро

Главният търговски директор на централата Иван Цанков и изпълнителният директор Оливие Маркет потвърдиха, че компанията продължава работата си по влизане в сила на подписаното през април споразумение с НЕК, което предвижда цената за разполагаемост на ТЕЦ "AES Марица Изток 1" да бъде намалена с 14 процента. Крайният срок, докогато това трябва да стане, е 30 юни. За тази цел обаче промяната трябва да бъде одобрена от банките, осигурили заема на американската компания за изграждането на централата край Гълъбово. Той допълни, че няма информация от Европейската комисия как върви разследването по въпроса дали договорът на компанията с НЕК за дългосрочно изкупуване на енергията представлява държавна помощ.

Финансови резултати на ТЕЦ "AES Марица Изток 1":

Печалба за 2014 г. = 130 млн. лева, което е с 30 млн. лева по-малко от данните за 2013 г.

БНР, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 976