EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Договори за 95 млн.лв. по ОПИК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договори за 95 млн.лв. по ОПИК

mail18:05 | 26.01.2017прегледи 824 коментарикоментари 0


Връчени бяха договори по процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. По процедурата са одобрени за финансиране 119 проекта на обща стойност 95 858 376 лева, съобщи зам.-министър Везиева. Тя посочи, че целта през тази процедура е да бъде намален дисбалансът между регионите в България, подпомагайки работещи производства, които водят след себе си добавена стойност и устойчиви работни места.
„Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ е една от най- важните процедури на ОПИК, чрез която ще подпомогнем вече работещи фирми, така че те да подобрят производствения си процес в посока на въвеждане на високи технологии и производство на по-добри стоки и услуги, които да бъдат експортно ориентирани“, каза зам.-министърът на икономиката. Тя изтъкна, че интересът към схемата е бил изключително голям, като обект на оценка са били 532 проектни предложения.
Проектите по процедурата отговарят на четирите тематични области от Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/. „Най-много проекти попадат в областите „Мехатроника и чисти технологии“ – 51 и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ - 31, посочи Везиева. Останалите са в „Индустрия за здравословен живот“ и „Биотехнологии и ИКТ и информатика“.
Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност подчерта, че близо 46% от всички одобрени за финансиране проекти са с място на изпълнение в рамките на Северозападния регион на планиране. Тя съобщи, че за първи път по тази процедура информационната система ИСУН 2020 е приложена и за извършване на оценката на проектите.
“През 2017 г. ще бъде обявена нова процедура за разработване и внедряване на иновации, която е предвидена в нашата индикативна работна програма. Това ще даде възможност всички малки и микро предприятия, които са останали в резервния списък с качествени проекти, да кандидатстват отново за финансиране“, заяви Ивелина Пенева.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3887