EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Договори за 300 млн.лв. анулирани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договори за 300 млн.лв. анулирани

mail16:48 | 30.03.2010прегледи 1076 коментарикоментари 0


Договори за 300 млн.лв., които са финансово необезпечени вече са анулирани в регионалното министерство, съобщи министър Росен Плевнелиев. Предстои да бъдат прекратени и други, за които няма средства .Във ведомството продължават да проверяват и анексират контракти. МРРБ е наследило общо договори за 1,1 млрд. лв., които са дългосрочни.
Нова структура, чиято цел е подготовка и управление на европейски проекти, ще помогне да се преодолее огромното закъснение в инфраструктурни проекти, каза регионалният министър Росен Плевнелиев на годишната конференция "Управление и развитие на стратегическата инфраструктура".Сегашният екип и функциониране на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не може да се справи с усвояването на европейските средства. Проучва се опита на Гърция, Испания, Италия и Унгария, коментира министърът.

По оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие", както и по „Транзитни пътища V”  агенцията трябва да подготви около 120 проекта. Към това се прибавят и процедури за текущ ремонт и поддръжка на пътната мрежа, тъй като повечето от сега действащите договори са едногодишни. Така „горката агенция”, както я определи министърът, няма капацитет да се справи с 180 тръжни процедури за 2010 г.

На конференцията стана ясно още, че МРРБ е подготвило програма за рехабилитация на 64 моста, която ще бъде представена на заседание на Министерски съвет.
Подготвя се също и програма за 100-те най-тежки кръстовища на България с висока концентрация на катастрофи. Както и програма за поддръжка на пътищата, за която обаче са нужни около 200 млн. евро на годишно. През 2020 г. България може да има добра работеща пътна мрежа, коментира още министърът.
От Българската строителна камара (БСК) предлагат да бъдат обявявани търгове за строителство на по-къси лотове при изграждането на пътна инфраструктура у нас. Това ще увеличи участието на български компания в конкурсите и ще подобри икономическата ситуацията в страната, предложи председателят на Строителната камара Симеон Пешов.
По думите му има 15 фирми, които могат да изпълняват всякакви видове обекти, но техният капацитет е за обекти до 400 млн. лв.
„Като сложите един търг от София до Свиленград, или до Бургас, автоматически българските фирми отпадат от участие. Моля ви още от сега, а и няма да бъдете хванати за шията от фирми, които след това искат двойно повече”, коментира той.
„И затворете границата на България за работници извън границите на ЕС”, препоръча още председателят на камарата.



Тагове: фирми, мостове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048