EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Доверието във ваксините в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доверието във ваксините в ЕС

mail09:32 | 31.10.2018прегледи 618 коментарикоментари 0


Според ново проучване на ЕК българите са сред гражданите на ЕС, които изпитват най-голямо недоверие в безопасността и ефективността на ваксините. В същото време по-голямата част от лекарите в Европа препоръчват ваксинацията като успешен метод за предпазване от болести. Недоверието във ваксините може да понижи актуалните нива на ваксинация в ЕС и да доведе до възраждането на смъртоносни болести.

Ваксинациите са основен инструмент за първична профилактика на болести и една от икономически най-ефективните налични мерки за защита на общественото здраве. Имунизацията чрез ваксиниране е най-добрата защита срещу сериозни, предотвратими и понякога смъртоносни заразни болести. Благодарение на широкообхватните програми за ваксинация бе ликвидирана едрата шарка, в Европа вече няма случаи на полиомиелит, а много други заболявания също са почти премахнати.

Текущи предизвикателства

Днес повече от 100 милиона деца се ваксинират ежегодно срещу различни болести, като например дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, туберкулоза, дребна шарка и хепатит Б. Благодарение на ваксинациите всяка година се предотвратяват приблизително 2,5 милиона смъртни случая по света, а разходите за лечение на заболявания, включително антимикробно лечение (при вирусни инфекции), намаляват.

Въпреки добрите резултати, в някои страни от ЕС и съседни на Съюза държави в момента се наблюдават безпрецедентни епидемии от болести, предотвратими чрез ваксинация, поради недостатъчното ваксинационно покритие. Неравнопоставеният достъп до ваксини и спадът в общественото доверие по отношение на ваксинациите са причини за безпокойство и голямо предизвикателство за експертите в областта на общественото здравеопазване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg