EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доверието в еврозоната расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доверието в еврозоната расте

mail16:13 | 29.09.2009прегледи 383 коментарикоментари 0


Индексът на доверието на корпоративните мениджъри и на потребителите в еврозоната се е повишило през септември за шести пореден месец, но с по-бавно темпо и продължава да бъде много под средното равнище за последните 20 години.
Индексът на икономическото доверие в страните, използващите единната европейска валута, е бил на равнище 82,8 пункта през септември спрямо 80,8 пункта през август, съобщи днес Европейската комисия, която следи този индекс, цитирана от Франс прес.
През август индексът на икономическото доверие отчете скок с 4,8 на сто спрямо юли, след като през март бе достигнал исторически минимум от 64,6 пункта.
Общо в 27-те страни от ЕС икономическото доверие е нараснало с 1,6 пункта, достигайки 82,6 пункта през септември в сравнение с 81 пункта през август.
Подобряването в ЕС и еврозоната се дължи на засилващото се доверие във всички сектори, но с по-бавно темпо, отбелязва АФП.
Европа излиза от най-тежката рецесия, която е преживявала през последните над 60 години. Европейската комисия вече прогнозира икономическо съживяване още през третото тримесечие.
"Положението се подобри основно благодарение на спешните фондове, които бяха инжектирани в икономиката от централните банки и държавните власти", коментира неотдавна комисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин  Алмуния.
Брюксел вече прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,2 на сто още през третото тримесечие и с 0,1 на сто през четвъртото след свиване с 2,5 на сто през първото и с 0,1 на сто през второто тримесечие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg