EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добър сезон очакват по морето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добър сезон очакват по морето

mail13:10 | 09.06.2022прегледи 817 коментарикоментари 0


Оптимистично настроени за предстоящия летен сезон са хотелиерите, които работят в по-малките населени места по Северното Черноморие. Един от най-големите комплекси – Албена, очаква да постигне около 70% от нощувките от 2019 година. Разбира се, навсякъде се предвиждат корекции на цената на предлаганата услуга, но в разумни граници, споделят още хотелиерите. 

В Албена туристическият сезон е започнал още по времето на Великденските празници, когато курортът е посрещнал 2 000 туристи от Румъния, през месец май, за фестивала на салсата тук са дошли гости от цял свят, включително и Нова Зеландия и Австралия. Поетапно е започнало и отварянето на петзвездните хотели, за да се приемат гости за балнеология, посочи старши мениджърът на отдел „Маркетинг и продажби“ в Албена Красимира Стоянова.

Вероятно сезонът ще бъде добър, но за малките туристически градчета по Черноморието като Балчик, Обзор, Несебър, Созопол и други, споделя Виктор Лучиянов, собственик на хотел в Балчик.

Повишаването на цените в нашите хотели и ресторанти, допълва Лучиянов, не върви толкова бързо, колкото в съседна Гърция например.

Намаляване на запитванията за почивка за село Крапец с влошаването на международната обстановка и притесненията на хората отчита Светлин Янков, собственик на четири самостоятелни къщи за гости.

Проблем за туристическия бранш е визовият режим за гостите от Турция и по въпроса трябва отново да се помисли, категорична е Красимира Стоянова от Албена.

Очакванията за добър летен сезон все още са напълно реални, но при засилена реклама, подпомагане на бизнеса, за да се запазят цените и разбира се, предлагането на един наистина добър продукт, допълва Виктор Лучиянов.

-----------------

Повечето от хотелите в Св. Влас са вече отворени, но не и пълни. Плахо започва този сезон, тъй като украинците създадоха едно фалшиво впечатление, че той вече е започнал, но реално не е така. По-скоро единични са посещенията в момента, смята Тончо Георгиев, собственик на хотел в Св. Влас. Първите туристи там се очакват след 15 юни и ще са основно от Англия.

Що се отнася до цените, то инфлацията се отразява и при туристическите пакети и нощувките в хотела са с 20% по-скъпи от тези миналото лято.

"Увеличението е с около 20% заради инфлацията и завишения ток, както и консумативите. Ние правим инвестиции в алтернативни източници на електроенергия, за да намалим до известна степен сметките си за ток и така ще продължим в бъдеще", допълни Георгиев.

Никой не знае какво може да се случи с цените, но ако има драстична промяна, то ще има такава и в цените на нощувките, каза още Георгиев./БНР

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg