EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добри новини от Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добри новини от Испания

mail16:00 | 22.11.2013прегледи 873 коментарикоментари 0


Испания проявява плахи признаци на възстановяване от шестгодишната икономическа криза, но остават "значителни предизвикателства", съобщи ЕК, цитирана от ДПА. Набраната в момента инерция при реформите трябва да бъде запазена, подчертава ЕК в четвъртия си доклад за това доколко Испания изпълнява мерките, за които се споразумя с еврозоната. Реформите дадоха възможност да бъде одобрена помощ от 41 милиарда евро (55 милиарда долара) за банковия сектор на страната. Сега се очаква Мадрид за излезе от тази програма през януари.
Докладът е резултат на посещението през септември в испанската столица на представители на ЕК и на ЕЦБ.

Инвеститорското доверие в Испания се е възстановило, се посочва в доклад, като се допълва, че банките вече могат да се финансират сами при по-благоприятни условия и ликвидните им позиции са се подобрили. Процесът на преструктуриране на банките, които са получили държавна помощ, е напреднал и регулаторната рамка на банковия сектор е заздравена, посочва ЕК, като не очаква да се наложи да бъде отпускана допълнителна помощ на испанските банки. Икономическата ситуация обаче продължава да се отразява на банковия сектор и представлява основния рисков фактор, според доклада.
Кредитирането на по-малките компании и домакинствата продължава бързо да се свива, докато равнището на задлъжнялост на частния и държавния сектор остава високо, предупреждава ЕК. Институцията добави, че корекциите в цените на недвижимите имоти все още не е приключило след спукването на балона на испанския жилищен сектор, което допринесе много за икономическата криза. Испания трябва да продължи реформите като стабилизирането на пенсионната система и обединяването на вътрешния пазар, допълва ЕК. Испания излезе от рецесия през третото тримесечие и се очаква да достигне растеж от най-малко 0,5% през 2014 година. Равнището на безработица от 26% обаче ще се понижава много бавно, според прогнозите на Испания и ЕК.

 


 


Тагове: Испания, новини
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160