EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добрев: Минимум 11% отстъпка за газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добрев: Минимум 11% отстъпка за газа

mail14:15 | 14.11.2012прегледи 448 коментарикоментари 0


Най-малко с 11% ще бъде намалена цената на синьото гориво по новия договор с "Газпром", но ние продължаваме преговорите за още по-голямо намаление. На 15 ноември предстои да подпишем нов газов договор за шест години, с възможност за удължаване с още три години. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след извънредното заседание на Консултативния съвет за индустриална стабилност днес.

Консултативният съвет за индустриална стабилност е създаден по инициатива на министър Добрев и представители на сдруженията на предприятията във водещите индустрии, експорта и големите енергийни консуматори. Съветът обсъжда теми, свързани с подготовката на нова индустриална политика, устойчиво развитие на енергийната инфраструктура, стимули за насърчаване на енергийната ефективност, повишаване на конкурентоспособността в енергетиката. На последното му заседание министър Добрев запозна представителите на индустрията с подготовката на нов газов договор и с проекта Южен поток.

Добрев уточни, че България ще подпише шестгодишен договор, за да може да използва пълноценно и собствените си алтернативи, когато разполага с такива. Сред тях министърът посочи на първо място разработването на "Блок Хан Аспарух" в дълбоко Черно море.

Газохранилището в Чирен в момента разполага с 380 милиона куб. м. газ, което е напълно достатъчно за дълъг период от време, каза още министър Добрев по повод обвинения на други политически сили, че ни предстои газова криза. Той уточни, че не е логично в момента да се купуват допълнителни количества в запас, след като се очаква след Нова година цените да бъдат по-ниски.

Проектът за изграждане на „Южен поток” на българска територия не предвижда страната ни да се обвързва с корпоративни и държавни гаранции. Финансирането ще бъде осигурено на проектен принцип във вид на синдикиран заем, който се очаква да се изплати за 15 години с приходите от транзитни такси. Предварителните проучвания сочат, че трасето на територията на България ще струва около 3,3 милиарда долара.

Дори след като потече първият газ по "Южен поток", България няма да загуби приходи от транзитни такси, които в момента са в размер на 157 млн. лева годишно, стана ясно още по време на срещата. Тъй като тръбата на "Южен поток" на българска територия ще бъде с около 90 км по-къса от сега действащите, е предвидено тази разлика да бъде компенсирана, така че приходите от транзит да не намаляват.

Представителите на бизнеса, които взеха участие в заседанието на Консултативния съвет за индустриална стабилност изказаха своята подкрепа за усилията на правителството в преговорите за нов договор за доставка на газ и за "Южен поток". Според тях "Южен поток" е важен проект не само за енергетиката, но и за икономиката на България, защото с неговото изграждане ще бъдат разкрити стотици нови работни места, ще има допълнителни приходи за бюджета от ДДС и ще се гарантира развитието на регионите./МИЕТ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg