EUR 1.9558
USD 1.6744
CHF 2.1128
GBP 2.2494
CNY 2.3509
you tube
mobile version

Добра реколта от грозде в Кюстендилско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добра реколта от грозде в Кюстендилско

mail14:59 | 04.11.2025прегледи 99 коментарикоментари 0


Реколтата от грозде в региона на Кюстендил е добра като количество и качество, каза за БТА Доцент Симеон Крумов от Института по земеделие - Кюстендил.

Доцент Крумов поясни, че по време на пролетните мразове, които унищожиха реколтата от овощни видове в района на Кюстендил, пъпките на лозите все още не са били развити и това е причината реколтата от грозде в региона да е добра.

"Няколко години по ред има едно захлаждане в този период, което задържа развитието на зимните очи. Това се оказа причината, поради която реколтата беше добра", посочи доц. д-р Крумов. По думите му засушаване през лятото е допринесло за опазване на здравето на лозите, тъй като гъбичните заболявания се развиват при наличието на влага и роса. На засушаването се дължи и високата захарност на гроздето. По думите му в някои райони сушата се е отразила върху едрината на гроздовите зърна, което пък е довело до по-нисък рандеман и по-нисък добив като килограми, но за сметка на това качеството е добро и компенсира количеството.

Доцент Крумов посочи, че Институтът по земеделие в Кюстендил разполага с колекционно лозово насаждение с около 50 сорта, както винени, така и десертни. В Института се правят изпитвания по развитието на различните сортове грозде, тъй като климата се променя. "Лозата е по-сухо устойчива от овощните видове. Тя не страда по този начин от сушата. С това затопляне на климата се развиват растенията все по-рано и това е проблем за късните пролетни мразове", посочи още доц. д-р Крумов. По думите му реколта 2025 може да се определи като прецедент, тъй като грозде има, а череши, сливи, ябълки и круши няма.

"Въпреки, че климатът се променя, хубаво е стопаните в нашия район да се придържат към сортове с ранно и средно ранно зреене. Така те достигат до технологична зрялост и захарно съдържание, което е подходящо за производство на определен тип вина", посочи доц. д-р Крумов. По думите му от десертните сортове подходящи за района на Кюстендил са Велика, Плевенски фаворит и Гарант, като последните два сорта са междувидови хибриди, които са с повишена устойчивост на стресово биотични и абиотични фактори. От винените сортове са подходящи Трапезица и Рубин, тъй като те са с по-къса вегетация.

Доцент Крумов изрази надежда, че зимата ще бъде мека, тъй като през около шест – седем години температурите през зимния сезон падат до критични за лозата стойности, а пролетта да бъде хладна за да се забави развитието на растенията и да се избегнат пролетните мразове. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 8135