EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До юни ще заработи фериботът Русе-Гюргево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До юни ще заработи фериботът Русе-Гюргево

mail18:20 | 31.01.2022прегледи 791 коментарикоментари 0


Най-късно до месец юни ще пуснем фериботна линия. Тя ще има капацитет такъв, че да може да разтовари тежкият трафик, който особено през летните месеци се наблюдава през Дунав мост. Това заяви в Русе министърът на транспорта Николай Събев. Двамата с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов проведоха среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Михай Гриндяну, на която бяха обсъдени всички възможности за ускореното придвижване на хора и товари между двете страни.

"Вървим напред по повод политиката на правителството да облекчим прехода и да ускорим движението на пътници и товари през граничните ни преходи. Договорихме се, че меморандумът, подписан през 2019 г. между двете правителства, трябва да му бъде даден живот", заяви още българският транспортен министър.

Започва и проучването на точките, където биха могли да бъдат изградени още мостове над река Дунав. Ще бъде даден и тласък на програмата Fast Danube, която ще позволи превръщането на реката в целогодишен плавателен път, обясни още Събев.

Фериботната линия се възобновява не по-късно от месец юни 2022 г., като целта е да бъде поета голяма част от тежкия трафик между България и Румъния.

„През месец март ще бъдат изработени протоколи и регламенти за уеднаквяване на процедурите по преминаване на двата гранични пункта, така че престоят на превозни средства на и около ГКПП да се съкрати чувствително“, заяви министър Събев след срещата.

Гроздан Караджов съобщи, че е започнало обследване и предстои сериозен ремонт на българската част от Дунав мост.

Двете страни ще изведат като равностойни приоритети изграждането на втори мост над Дунав в района на Русе - Гюргево, и удълбочаването на коритото на реката по цялото протежение на българо-румънската граница, така че да се постигне пълен капацитет за корабоплаване 365 дни в годината.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037