EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До къде стигна скандалът с конското месо?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До къде стигна скандалът с конското месо?

mail10:00 | 20.02.2013прегледи 396 коментарикоментари 0


Правителството на Франция обвини френската месопреработвателна компания Spanghero за скандала с конското месо, предаде AFP. Разследването сочи, че Spanghero е продавала конско месо с етикети за говеждо, съобщи министър на потреблението Беноа Амон, цитиран от Reuters. По думите му компанията е знаела, че месото с етикет за говеждо може да е конско. Министърът допълни, че румънският доставчик, чието име е замесено в скандала, изглежда е действал добросъвестно. Френският министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост Стефан льо Фол съобщи, че правителството отнема лиценза на Spanghero.
Spanghero, чиято централа се намира в Югозападна Франция, е снабдявала френския производител на полуфабрикати Comigel с месо, използвано в замразена лазаня и други ястия, за които е било установено, че съдържат конксо. Spanghero вече отхвърли отправените обвинения. " Spanghero потвърждава, че е направила поръчка за говеждо, което я е накарало да мисли, че е получила говеждо, и съответно е вярвала, че продава говеждо, надлежно етикетирано като такова, в съответствие с европейските и френските изисквания", се посочва в съобщение, разпространено по имейл и цитирано от Reuters.

Последствията от скандала с конско месо за румънското земеделие може да бъдат по-сериозни от тези от миналогодишната суша, ако Румъния остане служебният заподозрян. Това заяви румънският премиер Виктор Понта, който предупреди, че опасността за Румъния е голяма, а кризата още не е преодоляна, предаде агенция Медиафакс. "Ако Румъния остане служебният заподозрян в целия този огромен скандал, тази огромна криза, мисля, че ще бъде по-зле отколкото сушата миналата година, в цяла Европа би се говорило, че в Румъния се вършат злоупотреби, фалшифицира се произход или вид на хранителните продукти", заяви румънският премиер, който участва днес в германския град Нюрнберг в изложение за биоземеделие. "За щастие, взехме нещата насериозно още от самото начало, дадохме си сметка, че това е тема, която интересува абсолютно всеки гражданин на Европа; европейските граждани не се интересуват от всички неща в Румъния, но от това какво ядат и какво купуват в супермаркетите, от британския гражданин до всеки български гражданин или литовски, всеки си мисли "искам да знам какво купувам, какво ям", каза Понта. Румънският премиер посочи, че все още не могат да се изчислят загубите за румънските производители от скандала, но според него тези загуби са били спрени от начина, по който са реагирали властите в Букурещ. Всички страни членки на ЕС трябва да проверят с тестове от 1 март дали данните от етикетите на даден месен продукт съответстват на съдържанието, а едновременно с това ще бъде подобрено европейското законодателство в сферата, обяви румънският министър на земеделието Даниел Константин, който също е в Нюрнберг. Румънският министър представи заключенията от вчерашната среща в Брюксел на министри на земеделието от ЕС, посветена на скандала с конско месо, представяно за говеждо в предварително приготвени замразени храни. В контекста на скандала, Европейската комисия иска от всички страни членки на ЕС да направят ДНК тестове на продуктите, които би трябвало да са с говеждо месо, посочва Медиафакс, като се позовава на AFP.
Трима души бяха арестувани във Великобритания във връзка с набиращия сила скандал в Европа с продажбата на конско месо, представяно като говеждо, предаде АР, като се позова на полицията. Те били задържани за предполагаеми измами в два обекта, проверени по-рано тази седмица от санитарните власти. Двама мъже, на 64 и на 42 години, били арестувани в месокомбинат в Уелс. 63-годишен мъж бил задържан в кланица в графство Западен Йоркшър, Северна Англия. Арестите бяха извършени, след като британският хранителен регулатор съобщи, че от труповете на шест коня са били взети положителни проби за опасното за човека ветеринарно лекарство фенилбутазон. Опасенията са, че канцерогенният медикамент може да се съдържа в хранителни партиди, продавани от известно време в Европейския съюз.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039