EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До дни София ще има бързозарядни електробуси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До дни София ще има бързозарядни електробуси

mail08:15 | 08.10.2019прегледи 596 коментарикоментари 0


Първите произведени специално за Столична община бързозарядни електробуси се очаква да пристигнат до края на ноември 2019 г. Машините са поръчани от „Столичен електротранспорт“ ЕАД по „Проект за въвеждане в експлоатация на нови електробусни линии на територията на гр. София”. Той предвижда изграждането на 6 нови електробусни линии, които да заместят съществуващи автобусни маршрути. Електробусите ще използват бързозарядни технологии, ще се зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути, ще улавят енергия при спиране и ще я използват в изминаването на разстояния от минимум 20 км. Първоначално в София ще бъдат доставени 15 електробуса и 6 зарядни станции.

Бързозарядните автобуси са произведени от българо-китайският консорциум "Хайгар-Аоуей" (Higar-Aowei), който е спечелил търг на общинското дружество. По инвестиционна програма на Столичен електротранспорт се предвиждат да има 30 електробуса.

За реализацията на проекта беше сключен договор за заем с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на стойност 14.7 млн. евро. Кредитът е с преференциална лихва за най-добра технология и финансиране до 50% от стойността на проекта от Специалния фонд за зелена енергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg