EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До дни решават за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До дни решават за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

mail06:45 | 25.11.2013прегледи 1054 коментарикоментари 0


"По време на визитата ми в централата на американската компания "Уестингхаус" водихме разговори за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Бъдете сигурни, че ако се вземе решение за строеж на 7-и блок по технологията АР 1000, той ще е на българската държава и в полза на следващите поколения. Ето защо очаквам подкрепа от всички политически сили". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на завръщане от работното си посещение в САЩ.

Той поясни, че ще подготви доклад, който ще бъде внесен в Министерски съвет. Правителството трябва да реши да даде ли мандат на "Българския енергиен холдинг" да започне разговори с "Уестингхаус". "Очаквам това решение да е факт до края на годината и ако всичко върви ритмично, до 6 месеца да имаме изготвен финансов модел, включващ и крайната цена", каза Стойнев. Според него по такъв проект могат да се приложат различни методи за финансиране, за които е рано да се говори, но на този етап е сигурно, че "Ексимбанк" вече е заявила интерес да финансират част от него. Министър Стойнев е разговарял с представители на финансовата институция по време на визитата зад Океана. Строителството на новия блок на площадката на действащата АЕЦ може да започне до 2016 г. и това е възможно най-краткият срок.

На въпрос защо ще бъде предпочетена "Уестингхаус", министърът припомни, че откакто е встъпил в длъжност, държи всеки проект да се разглежда през призмата на националния интерес. При посещението си в Питсбърг, Стойнев се е убедил, че новият тип реактор е най-модерният, безопасен и ефективен. "Това е най-доброто за нашата страна и аз искам тя да го получи", каза Стойнев и допълни, че за това не е необходимо непременно да се прави конкурс за избор на изпълнител. Практиката в Европейския съюз вече го допуска, такива договори има във Великобритания, Франция, Финландия. Освен това проектът ще има и голям социален ефект – ще осигури нови работни места, ще привлече ресурси и ще даде сигурност на енергийната ни система. "Това ще е може би най-евтиният реактор от това поколение, а животът му ще е разчетен за 60 години с възможност за удължаване за още поне 20", заключи министър Стойнев.

Предимствата на новата американска технология изтъкна и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който бе в състава на българската делегация в САЩ. За гарантиране безопасността на АР 1000 е приложен съвършено нов подход чрез т.нар. пасивна система. При нея движещите сили са природните закони. "Това е бъдещето на атомната енергетика и всички производители и проектанти ще се съобразяват с нея", каза Генов и подчерта, че системата работи без електрическо захранване. По думите му, ако във АЕЦ "Фукушима" я имаше, щяха да се избегнат трагичните последици от аварията там.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg