EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До дни пускат водопроводът с. Мало Бучино - Перник

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До дни пускат водопроводът с. Мало Бучино - Перник

mail07:15 | 19.03.2020прегледи 9693 коментарикоментари 0


Готов е водопроводът от с. Мало Бучино до Перник, съобщи "В и К". В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Съоръжението е с дължина 13,5 км и негов главен изпълнител е държавното стопанско обединение "Монтажи".

Строежът е изпълнен съгласно изготвените работни проекти, коментира пред БТА Васил Мариянов - началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол. По думите му е положена пясъчна възглавница от 10 см под тръбата и 30 см над нея. Съоръжението отговаря на изискванията на Закона за устройство на територията, категоричен е Мариянов. Представителят на изпълнителя Донко Узунов уточни за аганцията, че подобна технология е реализирана вече в Русе и Видин.

Новото съоръжение позволява водният режим поетапно да бъде облекчен, освен това нивото на язовир "Студена" се вдига, а обемът му е запълнен на 1/3. Напоследък притокът му ежедневно надхвърля 2 000 л/сек, а на 10 март регистрира рекордните 5225 л/сек.

Наличните в МОСВ данни за реално използвани води от язовир "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на Перник показват, че през месеците от януари 2018 г. до септември 2019 г. "В и К" ООД Перник използва по 1 млн. куб. м месечно, като през юли 2018 г. са използвани 0,971 млн. куб. м, а през април 2019 г. - 0,966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване, се твърди в официалния отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Предвид, че предстои прехвърляне на 300 л/сек. от водосбора на язовир "Белмекен" посредством новия довеждащ водопровод и резервоар Мало Бучино до Перник, което представлява около 0,780 млн. куб. м месечно, следва да бъде ограничено водовземането от язовир "Студена" до 0,300 куб. м месечно с цел акумулиране на води в язовира, е записано в писмото на министъра. Според МОСВ съвместното водовземане от язовир "Студена" и от аварийната връзка чрез Мало Бучино ще гарантира необходимите месечни лимити за отпадане изцяло на режима в града.

Според първоначалните разчети през пролетта трябва да започне реализацията на проекта за водния цикъл в града. Освен това с предоставените от правителството средства е планирано се подменят 56 км стари водопроводни тръби в Перник. Очаква се ремонтът да продължи между 5 и 7 месеца, в зависимост от състоянието на трасето. Все още не е ясно как ситуацията с коронавируса ще промени плановете.

Сега загубите по над 50-годишния етернитов водопровод надхвърлят 70 процента. Стойността на завършения проект е около 27 млн. лв.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157