EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До година АЕЦ "Белене" с инвеститор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До година АЕЦ "Белене" с инвеститор

mail07:25 | 08.11.2018прегледи 650 коментарикоментари 0


В изпълнение на решение на Народното събрание от 7 юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, в срок до 31 октомври 2018 г. в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на инвеститор. В рамките на днешното заседание на Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи изготвения документ.

Сделката

АЕЦ „Белене“ следва да се осъществи на пазарен принцип (без сключване на договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без предоставяне от българската държава на преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без сключването на договори за разлика от българската държава, без предоставяне от българската държава на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция.

Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка.

Каква ще е процедурата?

Процедурата за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капитала на проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. Тази възможност ще даде сигурност, стабилност и предвидимост на приходите, ще гарантира финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия.

В процедурата са заложени редица условия, така че да се защитят в максимална степен имуществените и финансови интереси на българската страна, да се осигури енергийната сигурност на България, както и да се гарантира безопасното използване на ядрената енергия.

Етапи

Първият етап за избор на стратегически инвеститор предвижда покана за заявяване на участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и покана за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания.

Следва подаване на заявления от заинтересованите страни за участие в процедурата, обвързващи оферти и провеждане на преговори.

По отношение на възможностите за структуриране на проекта, в документа се отбелязва, че обособяването на активите в отделна проектна компания би могло да се реализира преди, по време или след осъществяването на преговорите с потенциалните инвеститори, респективно избор на стратегически инвеститор/ри.

Министерският съвет одобри представения от Теменужка Петкова доклад и възложи на министъра на енергетиката да представи разработената процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта „Белене“ в Народното събрание.

До една година ще има инвеститор

Около една година се очаква да продължи процедурата по избор на стратегически инвеститор за реализация на проекта АЕЦ "Белене", съобщи Теменужка Петкова след заседанието на кабинета. Самата процедура, след като бъде одобрена от парламента, ще бъде публикувана в официалния вестник на ЕС и в два местни ежедневника.

По думите на енергийния министър, сред поканените за участие ще бъдат трите компании, които досега официално са заявили интерес да строят АЕЦ "Белене". Това са Китайската национална ядрена корпорация CNNC, френската Framatome и Държавната корейска ядрена компания Korea Hydro and Nuclear Power Co. Конструкторът на реакторите "Атомстройекспорт" също ще бъде поканен.

Предвидена е възможност за участие на потенциални акционери, които искат да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Интерес ще могат да заявят и големи консуматори на електрическа енергия - у нас и от региона, чрез договори за изкупуване на електроенергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg