EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 8% спад на туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 8% спад на туризма

mail09:08 | 09.07.2019прегледи 725 коментарикоментари 0


Прогнозата е за спад на туристите по нашето Черноморие в рамките на 5-8%, в цялата страна - от 3 до 6 на сто. Това заяви министърката на туризма Николина Ангелкова в парламента след приемането на промени в Закона за концесиите на първо гласуване. С тях плажовете се дават на концесия по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вместо по този за концесиите.

На въпрос дали скъпите плажни принадлежности са причина за спада на туристи, тя заяви: “На места концесионери или наематели си позволяват да слагат неразумно високи цени, които не подкрепяме. Пазарът определя цената. Ние сме изискали да има табели - на коя зона цените са както по договор и къде са ВИП зоните, които не трябва да бъдат повече от 2-3% от платената зона. Следим да има 50% платена и 50% свободна зона, както и еднакъв излаз на морето.”

Ангелкова акцентира, че са стартирали проверки на сключените договори. И припомни, че миналата година са събрали над 450 хил. лв. от неустойки. От 2016 г. досега са прекратени 15 договора, като има 4 в процедура и ако имат нарушение и този сезон, също ще бъдат прекратени.

Разработва се механизъм за подпомагане на организирания туризъм по пример на Хърватия, Испания, Кипър, които са преки конкуренти на България за летния туристически сезон. Ще бъде представен през август, за да може водещите туроператори да насочат капацитет както от чартъри, така и от туристи към нашата страна за лято 2020.

Ангелкова допълни, че промените в Закона за концесиите са много важни, защото плажовете у нас, отдадени на концесия до 2020 г. и с изтичащи договори, са 39. “Ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при много тежки условия”, акцентира тя. С промените плажовете ще се отдават на концесия по специалния ред на Закона за Черноморското крайбрежие, както е било до края на миналата година, а не както досега според Закона за концесиите. Тя обърна внимание, че е много важно да се осигури стопанисването им./24 часа он лайн

В зала се чуха предложения и за категоризиране на плажовете, като министърката обясни, че е “ изключително трудно да се намери това сечение, което да обхване спецификите на всеки един от всички 237 морски плажа, за да може правилно да се групират”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg