EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

До 60% от лекарствата в интернет фалшиви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 60% от лекарствата в интернет фалшиви

mail12:10 | 19.09.2017прегледи 10345 коментарикоментари 0


До 60 на сто от лекарствата, които се продават по интернет са фалшиви. Това заяви доц. Асена Стоименова на дискусия по темата в комисията по здравеопазването. Според данните на Европейското бюро по интелектуална собственост средно за страните от Европейския съюз фалшивите лекарства са между 1 и 4 на сто, посочи заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева: 

Невинаги те са фалшиви. Те, за съжаление, при нас са нерегистрирани, не са разрешени. Това е огромен проблем. Продажбата по интернет не сме в състояние ние да я контролираме. Там, където разберем, спираме, където видим нещо, ние сме сезирали съответните органи. Как ние точно ще го контролираме, този процес е въпрос на законодателна инициатива, ние да влезем в действие. Доколко в аптеките влизат такива лекарства, това е въпрос на проверки, които са по план на Изпълнителната агенция по лекарствата. Те имат план, по който правят проверки и съответно, по който правят съответните анализи, но няма ежедневен такъв контрол и това няма как да се случи, на този етап, без съответните промени или без участието на още много други институции. 

Във връзка с безопасното използване и за предотвратяване на риска от купуване на фалшиви лекарства, до 2019 година България трябва да приложи евродирективата за верификация на лекарствата./БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg