EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 5000 лв. глоби за строителни нарушения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 5000 лв. глоби за строителни нарушения

mail12:45 | 11.10.2012прегледи 581 коментарикоментари 0


Глоба от 1000 до 5000 лв. за възложител на строеж, неизпълнил задължението си да осигури всичко необходимо за започване на строителството, предвиди парламентът с приети на второ четене промени в Закона за устройство на територията. Депутатите отхвърлиха предлаганото от вносителя двойно увеличение – от 5000 на 10 000 лв., на санкцията за длъжностно лице, неизпълнило или лошо изпълнило задължения, възложени му по този закон, актовете по неговото прилагане и другите правила и нормативи по проектирането и строителството, както и решения и предписания, основани на тях. Наказва се с глоба от 100 до 300 лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, възложител на строеж, който не възложи съставянето на технически паспорт в сроковете по наредбата. От 5000 до 30 000 лв. ще е санкцията за производител на строителни продукти, несъответстващи на изискванията.
Депутатите решиха началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице с мотивирана заповед, да спират изпълнението и да забраняват достъпа до строеж от първа до трета категория, който се извършва без влязло в сила разрешение или при съществени отклонения, както и за използване на неотговарящи на изискванията строителни продукти.

Достъпът ще се забранява и, ако възложителят не е осигурил строителен надзор в случаите, когато такъв е задължителен. Правото да спира незаконни строежи от четвърта, пета и шеста категория НС даде на кметовете на общината (района) или упълномощени длъжностни лица. За строежите от четвърта, пета и шеста категория служителите за контрол по строителството в администрацията на всяка община създават и поддържат регистър на издадените наказателни постановления и на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконни строежи. При привеждане в изпълнение на заповеди за спиране, за принудително премахване на незаконни строежи служителите имат право да използват на територията на строителната площадка устройства за принудително ограничаване придвижването на автомобили и строителна механизация, устройства за отваряне на прегради и помещения, светлинни и звукови устройства. строителни машини и механизация, технически средства и способи. Средствата, събрани от общините по ЗУТ – такси, глоби и имуществени санкции, се изразходват само за финансово обезпечаване на контролните им функции и за премахване на незаконните строежи, предвижда законът. Само лица с дипломи от акредитирано висше училище с квалификация "архитект", "строителен инженер", "инженер", "урбанист" или "ландшафтен архитект" могат да извършват дейности, свързани с проучване и проектиране, записаха депутатите.

 

 


Тагове: строеж, глоба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053