EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 3 % ръст на туристите през зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 3 % ръст на туристите през зимата

mail14:30 | 27.09.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов каза пред журналисти, че сега се дискутира възможността единната ставка на ДДС в туризма да е около девет на сто. На експертно ниво има различни предложения, но ще се търси най-оптималният вариант, при който размерът на ставката да е фискално неутрален, допълни Маринов, цитиран от БТА.
Най-реалистичният вариант е нейното въвеждане да стане след края на летния сезон следващата година, за да няма сътресения на пазара, каза заместник-министърът.
Депутатът от ПГ на ПП ГЕРБ Георги Икономов, който е член на парламентарната комисия по икономическа политика, каза, че изискването на ЕК по отношение на ставката на ДДС в туризма е само за нейното уеднаквяване, но не и за размера й и сроковете за въвеждането й. Икономов каза, че комисията ще настоява за възможно най-ниския размер на ставката, но не под седем на сто.
Трябва някъде да се срещнем с финансовото министерство, допълни депутатът.
Иво Маринов и Георги Икономов участваха в туристическа обиколка в района на Драгоман по повод днешния Световен ден на туризма, който тази година е под мотото "Туризъм и биоразнообразие", а Европейският ден на туризма е посветен на
културните и религиозните маршрути.
Заместник-министърът прогнозира с 2-3 на сто ръст на броя на туристите у нас през зимния сезон. Този ръст ще бъде обусловен от икономическото състояние на пазарите, от които през този сезон идват туристи, например Великобритания. По отношение на
руския пазар Маринов каза, че има уверения за запазване на тренда, аналогичен на летния сезон. Допълнително ще се разчита и на интереса от страна на граждани на Македония, Сърбия и Гърция. Заместник-министърът посочи, че предстои зимните курорти да обявяват цената на лифт картите, което също ще е определящо за прогнозните очаквания за зимния туристически сезон.
Според Икономов световното първенство по ски в Банско също ще даде отражение върху резултатите от зимния туризъм, както и оръдията за сняг, които се монтират по всички курорти и които ще компенсират евентуална липса на сняг. Друг фактор е това, че през октомври в Русия започва рекламната кампания на страната ни като туристическа дестинация в навечерието на зимния сезон. 
Освен като туристическа дестинация Драгоманското блато е източник на енергия от биомаса, съобщи пред журналисти Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Зелени балкани". Блатото е разположено на площ 350 хектара и в него расте тръстика, папур и камъш, които след преработка стават на пелети. Това гориво е два пъти по калорично спрямо дървесината. Сградата на Центъра за опазване на влажните зони в Драгоман се отоплява по този начин като на ден разходите за отоплението на стоте й квадратни метра излизат между 5 и 17 лева /при студена зима/. Цената на тон пелети е около 350 лева.
Блатото, което е в състояние да поема въглеродни емисии, може да осигури годишни приходи от продажби на вредни емисии от 11 000 долара, са изчислили от Центъра за опазване на влажните зони. Тръстиката е полезна и като своеобразна екопречиствателна станция.
От общо 400 вида птици в страната в Драгоманското блато се срещат около 226 вида, като 126 от тях гнездят във влажната зона.
Амбицията на община Драгоман е да предлага съвместен туристически продукт със съседни общини. Например такава възможност е комбинация между еко и културно-исторически туризъм с община Годеч, на чиято територия се намира манастирът
"Св.Троица" при село Разбоище със скалната църква "Св.Богородица". Обектът е включен в днешната обиколка по повод Деня на туризма.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg