EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 26 април НЕК плаща на американските ТЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 26 април НЕК плаща на американските ТЕЦ

mail16:45 | 14.04.2016прегледи 940 коментарикоментари 0


До 26 април Националната електрическа компания се очаква да се разплати с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток". Това ще стане след осигуряването на нужния за НЕК заем в обявената от Българския енергиен холдинг конкурсна процедура. Това заяви енергийният министър Теменужа Петкова.  В момента сме на финала на преговорите с консорциума, който беше определен за изпълнител на поръчката за търсене на финансиране от страна на БЕХ, информира министърът. Надявам се да стигнем до договореност съвсем скоро и до 25-26 април да е приключила тази тема, каза още тя. След разплащането на задълженията на НЕК към двете американски централи, те от своя страна ще покрият задълженията си към българските мини, което ще им даде възможност за извършват необходимите инвестиции. С разплащането с двете американски ТЕЦ ще влязат в сила и подписани между НЕК и тях споразумения, съгласно които националната компания ще им плаща значително по-ниска цена за разполагаемост.

По данни на Министерството на енергетиката в края на 2015 година НЕК дължи малко на 600 млн. лв. на двете американски централи от комплекса "Марица-изток" - "AES Марица-изток" 1 и "Контур Глобал Марица-изток" 3. От своя страна централите дължат към 150 млн.лв. на мини. Преди дни стана ясно, че по данни на Министерството на енергетиката в момента НЕК дължи 1 млрд. лв. на двете централи. От тях около 600 млн. лева е дългът на НЕК към "AES Марица-изток" 1, а останалите са към "Контур Глобал Марица-изток" 3, от своя страна двата ТЕЦ-а дължат на "Мини Марица-изток" общо 330 милиона лева.

Водената делегация от зам.-министър на енергетиката Николай Николов в Китай не е поемала никакви ангажименти за строителството на 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, отговори тя на питане в комисията. „По време на посещението на правителствената делегация в Китай въпросът за 8-ми блок е бил обсъждан. Китайска делегация посети България да проучи въпроса. С тях посетихме АЕЦ „Козлодуй” и те се запознаха с работата. Беше отправена покана за работно посещение на български експерти в Китай, за да може на място да се запознаем за възможността за привличането на стратегически инвеститор”, каза още тя. Делегацията в Китай не е подписвала никакви договори и не са поемани никакви ангажименти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg