EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

До 2020 - свръхкапацитет на енергетиката ни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 2020 - свръхкапацитет на енергетиката ни

mail17:10 | 04.09.2014прегледи 985 коментарикоментари 0


Към 30 юни т.г. задълженията в енергийния сектор възлизат на 2,9 млрд. лева, като за последните 6 месеца те са нараснали с 360 млн. лв., а през следващите 12 месеца се очаква да достигнат 900 млн. лева. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в МС.
Той допълни, че се работи по комплекс от няколко мерки за оздравяване на енергетиката, но не даде повече информация кога те ще бъдат обянени, нито какви са те.
Според министъра мерките, които са вземани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Министерството на икономиката и енергетиката, по отношение на предоговаряне на част от дългосрочните задължения, договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия, разговори с представители на възобновяемите енергийни източници, затваряне на мощности, които не покриват екологичните норми, преструктуриране на самата работа на държавните предприятия, са неработещи. "Поради взети решения по време на предишното правителство в момента сме в ситуация, в която няма как загубите в енергетиката да бъдат намалени. На всички е ясно, че трябва да бъдат направени компромиси и да се постигне съгласие между участниците на пазара", категоричен бе министър Щонов. Той подчерта, че именно в тази насока ще работи създаденият Енергиен борд. Васил Щонов бе категоричен, че българските домакинства не трябва да поемат тежестта за състоянието на енергия сектор. Поради това увеличението на цената на електроенергията трябва да е плавно през следващите пет години.

В момента имаме свръхкапацитет в енергетиката и се очаква това да се задържи така до 2020 г., а дори и след това, каза на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество министър Щонов.
Увеличаването на енергийната ефективност, самата промяна на производството, което става все по-ефективно, водят до по-малко потребление на енергия, отбеляза той. Трябва да се разглеждат
възможностите за износ на електроенергия, както и развитието на тежка индустрия у нас, и това са неща, които ще залегнат в дългосрочната енергийна стратегия на страната, посочи Щонов и добави, че е нереалистично да се очаква от служебния кабинет да завърши тази стратегия. Служебният кабинет може само да даде насоки на следващото правителство, посочи Щонов.
България е една от малкото държави в Европа, която изнася толкова голям процент от произведената си електроенергия, отчете в изнесените данни министърът. Това, от една страна, е хубаво, защото генерира приходи, от друга страна, обаче е риск, защото всяка държава се стреми да бъде енергийно независима - както ние се стараем за това, така и съседните страни - Турция, Румъния и останалите, посочи Щонов.
Така, ако ние инвестираме в много мощности, които да се издържат изцяло от износ на произведената енергия, и особено, ако това са дългосрочни проекти с период на изплащане десетки години, рискът го поема България, защото на даден етап външният пазар може да изчезне или да се намали и тогава държавата ни ще остане с още по-голям свърхкапацитет на мощности и със свръхдефицит на средства, отбеляза Щонов. Всички обичаме големи проекти, но трябва да се прецени колко риск може да поеме
страната ни - колко подобни ситуации като "Цанков камък" и "Белене",
преди да се получат непреодолими дефицити в системата, добави той.
Министърът посочи, че поради редица непоследователни решения дефицитът в НЕК се очаква да достигне до 4 млрд. лв. в края на юни 2015 г., а ако се добавят и шокове като големи суми, които НЕК може да загуби в резултат на текущи дела, то това ще бъде голям проблем.
До края на 2015 г. пазарът на електроенергия трябва да бъде напълно либерализиран и всички участници в него трябва да са готови за това, което означава по-добро планиране и управление,
отбеляза Щонов. Той очерта и огромната необходимост от инвестиции в държавни дружества като "Мини Марица Изток". Много е важно и законите да не бъдат пренебрегвани, защото те осъществяват равнопоставено третиране на играчите, заяви Щонов. В този смисъл блоковете на ТЕЦ "Бобов дол" не могат да работят след изтичане на сроковете на комплексното разрешително, посочи той.
източник:БТА

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg