EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 130 млн.лв. загуби в бюджета заради праг на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 130 млн.лв. загуби в бюджета заради праг на ДДС

mail13:05 | 11.07.2022прегледи 711 коментарикоментари 0


Народното събрание прие с пълно единодушие на първо четене да се вдигне прагът за регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. Промяната ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. Мотивът на вносителите от "Демократична България" бе, че по този начин ще се намали административната тежест, ще изсветли икономиката, ще повиши конкурентоспособността на микрофирмите, стартиращия бизнес и хората със свободни професии.

Преките загуби за бюджета ще бъдат между 85 млн. и 130 млн. лв., но косвеният икономически ефект ще надхвърли загубите за фиска, ще укрепи българската икономика и ще повиши събираемостта. Бе оттеглено предложението прагът да се вдигне на 166 000 лв. през 2024 г. с мотива, че в този случай се налага разрешение от Европейската комисия.

Парламентът прие 3-дневен срок за предложения по закона между първо и второ четене.

Представители на финансовото министерство посочиха, че подкрепят мярката и напомниха, че тя бе и част от антикризисните мерки на правителството. Искането за дерогация за повишаването на прага за регистрация по ДДС вече е изпратено на ЕК. От финансовото ведомство обаче напомниха, че все още няма становище на ЕК.

В тази връзка Мартин Димитров, вносител на проектозакона, посочи, че има готовност за редакция в текстовете, в които да се впише, че датата на започване на действие на предложението е 1 януари 2023 г., но след получаване на одобрението от ЕК. Той допълни, че не очаква да има забавяне на одобрението, защото инфлационните процеси и затрудненията за малките фирми са видими за цяла Европа и ЕК разбира, че подобна мярка е антикризисна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg