EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 1 млрд. лв. външен дълг може да поеме МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 1 млрд. лв. външен дълг може да поеме МС

mail10:33 | 01.08.2013прегледи 479 коментарикоментари 0


София, Ирина Симеонова, Нелли Желева и Теодора Цанева, БТА
Парламентът реши Министерският съвет да може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута. Това стана при приемане на текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2013 г. За предложението на вносителя гласуваха 107 народни представители, 87 бяха против, а 7 се въздържаха. Поставено е условие за последваща ратификация при взимане на такова решение от правителството.

Депутатите решиха още максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., да е 3 млрд. лева, а не както беше в закона за държавния бюджет за 2013 г. - 2 млрд. лева.

Утвърдена беше обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер 200 млн. лв. - досега тази сума беше 160 млн. лв.

Завишен беше размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, за тази година от 189 лв. на 217 лв. Корнелия Нинова, председател на парламентарната комисия по социална политика каза, че увеличението на социалната помощ ще засегне 22 000 деца и ще струва около 3 млн. лева за месеците до края на годината. Гласувах против, защото няколко дни сме свидетели на това как вие по всякакъв начин се опитвате да замажете истината за този заем от 1 млрд. лева, мотивира своя отрицателен вот Станислав Иванов от ГЕРБ.

Отхвърлени бяха три предложения на депутати от ГЕРБ. Десислава Атанасова и Даниела Дариткова бяха предложили да се заделят 30 млн. лв. за изграждане на национална педиатрична болница.
Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски поискаха 2 млн. лева за обезпечаване на разработването на общи устройствени планове, както и още 10 млн. лв за обезпечаване създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на всички населени места в черноморските общини.
Светлана Найденова и група депутати от ГЕРБ са поискали 40 млн. лв. за социални плащания, както и 85,6 млн. лева за разширяване на обхвата на хората, получаващи енергийни помощи. Те са предложили да се увеличат с 24,4 млн. лв. и средствата по Националния план за заетост на безработни млади хора до 29-годишна възраст, на безработни лица с трайни увреждания и лица в предпенсионна възраст.
Повече пари в актуализирания бюджет за общините в тежко финансово състояние поиска по време на дебата Ивелина Василева от ГЕРБ. Тя посочи, че общините дължат на бизнеса 158 млн. лв., което е 60% от общата задлъжнялост. Наскоро беше променен ЗУТ и бяха отнети част от правомощията на общините, нарушен е принципът на субсидиарност, сега и на равнопоставеност, коментира Василева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg