EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ДНК тестове на говежди продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДНК тестове на говежди продукти

mail08:00 | 18.02.2013прегледи 374 коментарикоментари 0


Европейските правителства одобриха предложението на ЕС за извършване на ДНК тестове на говежди продукти, за да бъде оценен мащабът на скандала с конското месо, съобщи в комюнике еврокомисарят за здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борч, цитиран от Ройтерс.
Борч приветства бързото одобрение на страните членки на плана, предложен от него преди два дни, призовавайки ги за ускорени действия за добиване на пълна представа за ситуацията и за последователността на скандалните действия. Първоначалните едномесечни тестове целят също така да бъде открито в конското месо вредното антивъзпалително и  бокоуспокояващо ветеринарно лекарство фенилбутазон, което е забранено в храните за човешка консумация. Първите резултати от тестовете се очакват към средата на април.

Експертите по безопасност на храните от ЕС също обсъдиха днес в Брюксел предложението за ДНК тестове и заявиха, че очакват комисията да предложи да бъдат направени 2500 проверки за съдържание на конско месо в говежди продукти, предаде ДПА. Тесе споразумяха също така, че ще бъдат направени 4000 теста на конско месо за съдържание на канцерогенния за човека фенилбутазон.
Във Великобритания, където днес бе съобщено, че конско месо е открито в храни за училища, болници, хотели и ресторанти, агенцията за безопасност на храните обяви, че 29 от общо 2501 теста на продукти от британски търговци на дребно са се оказали положителни за наличие на конско месо, информира Ройтерс. В момента агенцията провежда още 900 теста.
Най-голямата в света компания за кетъринг, Компас груп (Compass Group), също попадна в скандала с конското месо. Групата, която сервира 4 милиарда ястия годишно, е продавала  говежди бургери, доставени от ирландската компания Рейнджланд фудс (Rangeland Foods) в няколко града в Ирландия и Северна Ирландия. Собствени тестове на Компас са показали малка наличност на конска ДНК и продуктите са били изтеглени.Третият по големина британски търговец на храни Сейнсбъри (Sainsbury) и друга, по-малка такава фирма в Ирландия съобщиха, че също са открили конска ДНК в продуктите си. Вериги супермаркети като Теско (Tesco) и Уолмарт Асда (Wal-Mart's Asda), както и веригата за бързо хранене Бъргър кинг (Burger King) и производителят на готови ястия Финдъс (Findus) са изтеглили от продажба всичките си продукти, в които е открито съдържание на конска ДНК.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969