EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Днес се откри газовата връзка със Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Днес се откри газовата връзка със Сърбия

mail09:30 | 10.12.2023прегледи 800 коментарикоментари 0


Президентите на България Румен Радев, на Сърбия Александър Вучич и на Азербайджан Илхам Алиев въведоха в експлоатация днес газовата връзка България – Сърбия. Това се случи на церемония близо до Ниш, Сърбия, където е и крайната точка на интерконектора. Символично тримата президенти натиснаха бутон за старт. 

В началото на февруари тази година президентите на България и Сърбия поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на газовата връзка между двете държави. Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км с трасе от Нови Искър, Република България, до Ниш, Република Сърбия, от които 62 км на българска територия. 

Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, каза държавният глава Румен Радев. Изпращаме една успешна и ползотворна година, в която нашите страни - Сърбия, България, Азербайджан, дадохме пример за последователна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще, добави той. Радев посочи, че днес не просто свързваме нашите газопреносни мрежи, тъй като интерконекторът е символ на нарасналите технологични способности на нашите страни, на успешното сътрудничество. Заедно, с обща воля, можем да постигаме икономически успехи, да работим за по-добро бъдеще, каза още президентът Радев. 

Думата взе министърът на енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович. Тя подчерта, че днес е страхотен ден за отношенията между България, Сърбия и Азербайджан, макар и проектът за интерконектора да е планиран още преди години.

Успяхме за година да започнем и да завършим дейностите, да се споразумеем с нашите приятели от Азербайджан да координираме доставките на газ и да успеем да завършим този проект между двете страни на границата, заяви енергийният министър. По думите й това е значителен и международен проект, от значение и за позицията на Сърбия по отношение на сътрудничеството на страната с Азербайджан.

Откриването на интерконектора ще допринесе за енергийната сигурност на Европа, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той подчерта, че Азербайджан и Сърбия са стратегически партньори и имат подписана декларация за стратегическо партньорство, като с действията си потвърждават това. 

Ще имаме възможност да разговаряме с Вучич на четири очи. Под негово лидерство Сърбия се развива, има независима политика, която служи на сръбския народ, каза Алиев. Уверен съм, че след откриването на интерконектора това ще допринесе за развитието на Сърбия и знам, че президентът има големи планове за развитието на тази държава, добави той. 

Алиев посочи, че и Азербайджан и България са обвързани със стратегическо партньорство. Днешната церемония е церемония на приятелство и партньорство, каза той. Алиев поздрави Радев и Вучич и заяви, че интерконекторът ще допринесе за енергийната сигурност и на Сърбия, и на Европа. Азербайджанският президент уточни, че неговата страна изнася газ до девет държави, включително вече и до Сърбия. 

Откриващата се днес газова връзка между България и Сърбия е едно значимо събитие не само за нас, но и за региона. Инспектираното в петък заедно с премиера Денков съоръжение от газовата връзка край Калотина е напълно готово и има акт за въвеждане в експлоатация и разрешение за ползване от 18 октомври. Това коментира в студиото на БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

По думите му, безспорно връзката е проектирана и изградена по начин, по който да е риверсивна, т. е. да движи природния газ и в двете посоки - от Сърбия към България и обратно.

"Количествата природен газ ще текът от България към Сърбия, тъй като това е резервирания капацитет, който имаме за декември и по-големите количества от 1 януари в посока от България към Сърбия. Интерконекторът има своята полза и за България.

Възможността един регион, който не е имал достъп до природен газ, а именно всички общини, през които минава - от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, да бъдат газифицирани. Има възможност за индустриално потребление на природен газ, имайки предвид близостта с магистрала "Европа" и столицата, както и трансграничната търговия. Това е интерконектор, който ще даде възможност за диверсификация и сигурност на доставките", обясни Малинов.

Ролята на "Булгартрансгаз" е да осигури трасетата за доставки на газ от Западна Европа, диверсифицирани трасета, възможност за различни маршрути и от там нататък да даде възможностите на пазара и търговците, където имат икономически най-добрите условия да доставят природен газ, допълни той.

"Това е стъпка към един по-конкурентен пазар и към една по-конкуретна българска икономика. Тъй като винаги, когато има по-голям избор, има опции и варианти, от които да се избира и това дава по-силна пазарна позиция", подчерта още директорът на "Булгартрансгаз".

Капацитетът на интерконектора е 1 млрд. и 800 млн. куб. метра на годишна база или 4,5 млн. куб. метра на дневна база. Разглеждат се варианти и за неговото увеличение и с бъдещо изграждане на компресорна станция в района на Нови Искър може да се достигне до 3,2 млрд. куб. метра газ. Това е напълно достатъчно да покрие потреблението на България към момента, когато бъде разширен.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037