EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ДКЕВР подготвя наказания на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР подготвя наказания на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН

mail14:30 | 28.09.2010прегледи 1009 коментарикоментари 0


В момента се готвят наказателни постановления за трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Комисията е разгледала детайлно възраженията на трите дружества и становището й е, че наказателни постановления ще има. За всяко конкретно нарушение ще направим преценка, но сме констатирали нарушения, които са лесно доказуеми и няма да
паднат в съда, каза Семерджиев, цитиран от БТА.
При предишни свои изказвания Семерджиев бе изтъкнал като основни нарушения, констатирани в регулаторния одит на трите дружества изнасянето на външни услуги, при което не е постигната оптимизация на разходите.  
Председателят на регулатора съобщи, че ДКЕВР е загубил във ВАС дело, заведено от ЧЕЗ, за намаляването на таксата за повторно включване на абонати. Така, ако искат експресно включване на тока, абонатите на ЧЕЗ ще трябва да платят такса 80 лв.
Семерджиев каза, че кардиналното решение на проблема е да бъдат направени законодателни промени, така че ДКЕВР да има право да регулира и услугите, извършвани от дружествата, които не са пряко свързани с лицензионната им дейност, защото тези дружества са монополисти. Ще бъдат направени стъпки към подобни промени, каза Семерджиев. 
Относно проверката в НЕК Семерджиев каза, че при предишното ръководство на компанията е предприета политика на инвестиране в нови мощности, вместо в инвестиране в сигурността на мрежата.
Сега се правят конкретни инвестиционни действия за сигурността на мрежата, които е трябвало да бъдат направени по-рано - още през 2007 г. , посочи председателят на ДКЕВР. Според него поне формално няма нарушение на лицензионния договор на НЕК и не са били пренасочвани средства от поддържане на мрежата към обекти като "Цанков камък". Когато една компания има ограничение на приходите си, тя намалява инвестициите си в мрежата, така че косвено инвестирането в строителство на нови мощности се е отразило върху сигурността на системата, коментира Семерджиев.


Тагове: ДКЕВР, ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН, НЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg