EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДКЕВР за цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР за цената на тока

mail12:30 | 11.06.2013прегледи 400 коментарикоментари 0


Сътрудничеството на ДКЕВР с изпълнителната власт е по отношение на това - да оценяваме и да дискутираме както социалната, така и енергийната политика, която се провежда в държавата. Не бих могла обаче да се ангажирам с това, че цената на тока ще бъде такава, каквато счита правителството, че трябва да бъде. Това заяви председателят на Държавна та комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева, по отношение на промените в цената на електрическата енергия за крайния потребител.
Новата методика за ценообразуване на електроенергията трябва да бъде представен до края на тази седмицата. Според Тонева новият механизъм е продължение на започнатите промени от служебното правителство.

„Задачите, които ДКЕВР си поставя, е да работи в дългосрочен план за създаването на възможности за освобождаване на износа на електроенергия, което ще подпомогне за това централите да работят”, посочи новоизбраният председател на регулатора и добави, че сред приоритетите на комисията са и създаването на анализи и оценки на всички фактори, които оказват влияние върху крайната цена на електроенергията, както и промени в работата на администрацията на комисията.
По отношение това - кога могат да бъдат въведени нови цени на електроенергията Анжела Тонева заяви, че комисията и в момента работи за това, но има сериозно изоставане в работата.
„Амбицията ни е не само цените да влязат най-скоро, но и търговските правила за работа на пазара, както и издаването на лицензите на доставчиците и всички други документи, които са необходими за това да заработи пазара”, посочи още председателят на ДКЕВР. Цената на парното за крайния потребител няма да пострада от промените в т.нар „енергиен микс” и изготвянето на нова методика за ценообразуване. Анжела Тонева посочи, че тепърва ще бъде разглеждана и цената на природния газ. „Надявам се никой да не пострада от промените и всички дружества да разбират важността на сегашната ситуация. Надявам се на разбиране от тяхна страна”, подчерта председателят на регулатора. Тонева отбеляза, че в новата методика ще бъде взета предвид и възможността да се преразпределят разходите или приходите от таксите за „зелена енергия”, за „невъзстановяеми разходи” и за „високоефективно комбинирано производство” в цените за енергията. „Това е подход, който следва реалната ситуация на пазара на електрическата енергия, тъй като нашата страна няма възможност да се конкурира със съседни страни поради рязкото намаление на цените”, посочи тя. Тонева призова журналистите да й дадат глътка въздух, за да може тя и членовете на ДКЕВР да се запознаят със ситуацията.
Новият председател на регулатора въвежда и нови правила за работа с медиите, като всички ресорни журналисти трябва да имат акредитации за достъп до сградите, камерите ще могат да записват само началото на заседанията на комисията, а въпросите на журналисти ще бъдат задавани само на определени брифинги, с предварително заявена тематика. По думите на Тонева – тези мерки се вземат с цел постигане на прозрачност на работата на комисията.

Източник: Агенция „Фокус”
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047