EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Динарът бележи най-голям спад спрямо еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Динарът бележи най-голям спад спрямо еврото

mail14:17 | 11.01.2010прегледи 711 коментарикоментари 0


Сръбският динар загуби днес още 0,21% спрямо еврото и така стигна най-ниската си стойност към единната европейска валута от нейното въвеждане през 2002, предаде агенция МИА.
По официалния курс на Народната банка на Сърбия (НБС) едно евро днес струва 97,4290 сръбски динара.
Миналата седмица централната банка два пъти продаде на междубанковия валутен пазар общо 37 милиона евро, за да ограничи обезценяването на динара..
Според заместник-управителя на банката Боян Маркович падането на стойността на динара през последните десет дни се дължи на изплащането на заплатите на бюджетните служители от средствата, получени Международния валутен фонд, които гражданите връщат на пазара, като сменят изплатените им динари за валута и по този начин влият върху стойността на сръбската валута.
Професорът от икономическия факултет в Белград Юрий Байец смята, че динарът би могъл да се стабилизира през втората половина на този месец, като оценява, че НБС все пак има достатъчно валутни резерви, с които да предотврати драстичното намаляване на стойността на сръбската валута.
През януари миналата година едно евро струваше малко под 90 сръбски динара.
В предпоследния ден от 2009 Сърбия изтегли втория транш от кредит на Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 350 милиона евро, с което общата сума на усвоените средства от кредита ще достигне 1,13 милиарда евро, предаде ТАНЮГ. Едно от условията на фонда е средствата да не се използват изцяло за издръжка на администрацията.
На пресконференция по този повод управителят на Народната банка на Сърбия Радован Йелашич съобщи, че с този транш валутните резерви на банката ще нараснат до 10,5 милиарда евро.
Йелашич припомни, че досега Сърбия е изтеглила около 790 милиона евро в рамките на стендбай споразумението с МВФ за общо 2,87 милиарда евро. Той съобщи, че е планирано мисия на МВФ да направи ревизия на изпълнението на условията по споразумението през втората половина на февруари, а следващият транш от 350 милиона евро евентуално ще бъде изтеглен през май.


Тагове: Сърбия, валута
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886