EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дилма Русеф отстранена временно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дилма Русеф отстранена временно

mail10:19 | 13.05.2016прегледи 1769 коментарикоментари 0


Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер сформира ново правителство. На церемонията по встъпването му в длъжност той заяви, че негов приоритет ще бъде съживяването на икономиката на страната. Досегашният вицепрезидент пое президентските пълномощия вчера, след като Сенатът гласува да отстрани от длъжност Дилма Русеф в рамките на процедура по импийчмънт.

Първата ми дума към бразилците ще бъде "доверие". Доверие в ценностите, които са създали характера на нашия народ, в жизнеността на нашата демокрация. Доверие във възстановяването на икономиката, в потенциала на страната, в социалните и политическите институции и в нашите възможности, че единни ще можем да се изправим пред предизвикателствата на този труден период, заяви след встъпването в длъжност Мишел Темер.  

По думите му има спешна нужда от преодоляването на разделението в обществото и от правителство на националното единство. Той заяви също, че Бразилия все още е бедна държава и затова ще разшири социалните програми, а въпросът за заетостта ще бъде ключов. 

В новия кабинет влизат 23 души, като няма нито една жена на министерски пост. 

Темер призова съставения от него кабинет да се превърне в правителство на националното спасение, както и страната му да бъде единна. Той заяви още, че иска първата му публична проява като изпълняващ длъжността президент да бъде сериозна и дискретна церемония, за да бъде "в съзвучие с времената", отбелязва Асошиейтед прес.

75-годишният Темер обеща засилване на борбата с корупцията и подкрепа за голямото разследване за корупция с участието на държавната петролна компания.

Бразилският Сенат гласува за временно отстраняване на президентката Дилма Русеф от поста й, за да бъде съдена по обвинение, че е нарушила бюджетните закони, предадоха световните агенции. Русеф е обвинена, че е използвала счетоводни трикове за прикриване на големи бюджетни дефицити, отбелязва Асошиейтед прес. Решението е взето с 55 гласа при необходими 41 и 22 против, след продължило над 20 часа заседание. То означава, че Русеф ще е отстранена от длъжност за срок от 180 дни, а през това време задълженията й ще се изпълняват от вицепрезидента Мишел Темер. За период не по-дълъг от 180 дни сенаторите трябва да проучат обвиненията, повдигнати към Русеф от инициаторите на процеса на импийчмънт на президентката. Ако в крайна сметка Сенатът не се съгласи с тези аргументи, Русеф ще бъде възстановена на поста. В противен случай Темер ще остане и.д. президент до изборите през 2018 г., отбелязва ТАСС. За окончателно отстраняване на Русеф от длъжност ще са нужни гласовете на две трети от сенаторите.

Процедурата по импийчмънт на бразилския президент Дилма Русеф можеше да бъде отложена след внезапен политически обрат. Новият председател на долната камара на парламента Валдир Мараняо със специална заповед, видяна от АФП, отмени вотът от април, с който депутатите одобриха започване на процедура срещу държавния глава с български корени. Действията на Мараняо щяха да доведат до прегласуване на решението, но в крайна сметка тези маневри приключиха днес. Миналата седмица позицията си напусна предишния председател на долната камара Едуардо Куня поради обвиненията, че възпрепятства антикорупционно разследване срещу самия себе си. Куня е смятан за един от архитектите на импийчмънта срещу Русеф.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg