EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дигиталната трансформация - приоритет на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дигиталната трансформация - приоритет на България

mail06:15 | 03.10.2017прегледи 10207 коментарикоментари 0


Вицепремиерът Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова откриха в София конференцията "Европа- начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.",организирана от Американската търговска камара в България.
Тази година искаме да постигнем четири процента ръст на икономиката, догодина се надявам и повече, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Производителността на труда се увеличава, но някои дисбаланси в икономиката будят безпокойство, посочи той. Това, че цената на труда расте, не еднозначно добро. Българският пазар на труда е изтощен и се търси повече добавена стойност, посочи вицепремиерът. Следим обаче с тревога деиндустриализацията на икономиката, каза той. Увеличава се ролята на преработваща индустрия и на отрасли, където се искат повече усилия и мисъл и това окуражаващо. Това, колко конкурентоспособна е европейската икономика го знаят всички. Ние обаче с движим в планината носейки по-тежка раница. Това е за наше удобство, но ни прави и по-бавни, защото спазваме най-високите екологични стандарти и ползваме най-щедрата социална политика, каза Дончев и добави, че Европа прави половината вноски в социална политика в света. Знам, че 75 процента от европейските предприемачи виждат значението на дигиталните технологии, но само 20 - 30 процента ги внедряват и едва пет процента правят разходи да направят работната сила конкурентоспособна, каза още Дончев.
Не става дума за нова икономика, а за ново дигитално общество, каза вицепремиерът Не е реално да гоним новите предизвикателства на индустрия 4,0/ дигатална икономика/ с администрация, която е на ниво 2.0 и образование - 1.0 . Тоест- да правим цифрова икономика с аналогова администрация, каза Дончев.
Искаме Българското председателство на Съвета на ЕС да е отворено към гражданите и бизнеса, каза в своето обръщение министър Лиляна Павлова. Темата с дигиталната икономика е навсякъде и затова трябва да сме обезпечени с добра експертиза, посочи тя обръщайки се към участниците във форума.
Първият ни приоритет е да подобряваме свързаността- България има бърз интернет и това е важно за нас, отбеляза тя. Вторият е конструирането на един добър общ дигитален пазар и приемането на стратегията за киберсигурност. Третият ни приоритет е икономика, основана на свободен обмен и движение на данни, с приемане на съответно законодателство, което в момента буксува, посочи тя. Ще трябва да вложим повече усилия за законовото осъвременяване на този онлайн бранш. Защитата на личните данни и тяхното прехвърляне в лесните връзки с пакети, които се предлагат, е също гореща тема, продължи Павлова. Ще се стремим да създадем единен орган в сферата на е-комуникациите, като се спазва Директивата за защитата на авторското право. Тук водеща роля ще има нашето министерство на транспорта и информационните технологии и съобщенията, добави тя. Ще се стремим да бъдем балансирани и безпристрастни в търсене на необходимия компромис, отбеляза Павлова. За нас е важно и приемането на Общоевропейския план за действие на електронното управление, подчерта министърът.
Освен българско, ние искаме да бъдем и балканско председателство, добави тя. В този аспект ние имаме три приоритети за държавите от Западните Балкани. Първата теме е да им дадем реалистичен дневен ред за присъединяване в ЕС, втората-антитероризмът и миграцията и третата тема - свързаността, където ще търсим начин да отпаднат роуминг таксите в тези страни, каза Павлова./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg