EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Диво пиво: Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Диво пиво: Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни

mail11:45 | 04.01.2019прегледи 1343 коментарикоментари 0


Юлия Костадинова, DiVino

Пивоварна 359 е името на малката бирена фабрика, която произвежда забележителното крафт пиво с марката Диво пиво. Откриват я Александър Герджев и Николай Димитров през 2011 в едно неголямо помещение в село Мрамор. И те, подобно повечето микропивоварни, започват с варки от по 50 литра в домашни условия (“за нас и за приятели”), и постепенно решават да превърнат хобито си в бизнес. Лиценз взимат на 1 май 2014 и от тогава всъщност марката се продава у нас. Не спират, обаче, да учат нови неща “първо за нас самите, но и за бирите ни”, започват разказа си Сашо и Николай.

Началото

"В началото ни беше много трудно, пазарът не разпознаваше продуктът крафт пиво”, разказва Александър. “Клиентът беше скептичен и заради леката замъгленост на нашите бири, и заради маята, която се утаява на дъното, пък и заради по-високата цена”, коментира и Ники. 

“Много често ни питат за мечока на етикета, който стана и символ на нашата пивоварна и тук е мястото да направя връзка между всички компоненти. Мечо в гората символизира чистотата и близостта на нашия продукт с природата", разяснява той. Маята, която ползват е канадска, малцът - най-доброто немско качество, хмеловете са от Америка, Холандия и Германия, водата си е нашата вкусна софийска вода.

През първите три години Диво пиво се вари от Иван Карагьозов, един наистина отличен специалист, който създава облика на бирата, такава каквато е и до днес - освежаваща, леко замъглена, нежно охмелена и деликатно плодова. Но от тогава много вода, пардон, бира, изтече и днес Диво пиво е по-разнообразно от всякога. Но не само бирите, самите те - Ники и Сашо - са се променили. Пивовар на Диво пиво сега е младият и изключително прецизен в работата си Самуил Петров, който е стълб и душа на производството в момента.

"Борим се, не се предадохме досега и сега няма да се предадем. Щом не сме емигрирали, а продължаваме да правим нещо тук, значи вярваме, че има смисъл. И се надяваме да има повече други хора като нас”, споделят пивоварите.

Краят на Мраморната епоха

Денят е 25 януари 2018, особено мразовит ден в село Мрамор, температурата навън е -12 градуса С. Телефонът на Александър звъни в 7 сутринта неистово, за да му съобщят, че пивоварната е цялата в пламъци. "Цехът гори”, това бяха думите, които все още чувам в кошмарите си, спомня си той сега. “И наистина цехът ни горя 6-7 часа, от 5 сутринта до 1-2 на обяд, докато не изгоря напълно”, разказват с горчивина момчетата. "Пушекът беше чудовищен, виждаше се от Люлин, но не това беше най-страшното… По-страшното беше, че предният месец бяхме взели кредит, бяхме ремонтирали всичко вътре и както всяка зима по това време го бяхме заредили до горе със суровини за месеци напред, плюс готовата ни продукция", разказват един през друг Сашо, Ники, Самуил и останалите от екипа. "Това беше. За шест часа изгоряха седем години от живота ни, но още тогава се спогледахме помежду си и си казахме, че трябва и ще продължим!"

Полицията и до момента разследва случая, включително се работи върху версия за умишлен палеж, но все още няма окончателна експертиза и случаят остава да виси. В същото време клиентите си искате своята любима бира Диво Пиво и така Александър и компания започват да обикалят приятелите си пивовари с молба да им дадат временен подслон. "Тук е мястото да изкажем огромната си благодарност към Деян Иванов от пивоварна Гларус, който ни подаде ръка в наистина отчайващо труден момент". Там следващите месеци се прави и бутилира пивото с мечока и там именно се ражда новата им бира - Феникс, разбира се, напълно тематично. И така до началото на април 2018, когато Сашо и Ники отиват да гледат ново помещение в София с цел да стартират от нулата за втори път своята Пивоварна 359. Адресът на мястото е… улица Феникс! Няма нищо случайно, нали?

Ерата на Феникса

Днес Пивоварна 359 изглежда съвършено различно. Момчетата са стегнали производствените помещения, всичко е ново и излъскано до блясък, а те са по-силни и по-щастливи от всякога. Какво предстои ли? "Предстои ни много работа, защото пазарът става все по-критичен, а ние искаме да продължим да сме сред най-добрите бири", казват ми за довиждане нашите домакини. "Готвим страхотни нови неща, ще има изненади, ще има отлежали бири в бъчви, обещаваме да има добре охмелени IPA за ценителите на този стил, пак ще направим бирата с червено цвекло, бирата ни със слънчогледов цвят вече се наложи, а сега ще пуснем за пореден път бирата с къпини и новата ни тъмна бира с ягоди. Ще бъде интересно, обещаваме!"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg