EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Диамантите поевтиняха значително

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Диамантите поевтиняха значително

mail12:45 | 26.06.2023прегледи 507 коментарикоментари 0


Цените на диамантите на международните пазари са спаднали средно с 18 на сто спрямо най-високата им стойност, регистрирана през февруари 2022 г., според Глобалния индекс на цените на необработените диаманти, предаде Си Ен Би Си.  

Само от началото на годината тези скъпоценни камъни са поевтинели с 6,5 на сто и цената им ще продължи да спада, прогнозират анализатори.

"Преди година еднокаратов естествен диамант, с малко по-добро от средното качество, струваше 6700 долара, а сега същият диамант се продава за 5300 долара", заяви за Си Ен Би Си анализаторът на пазара на скъпоценни камъни Пол Зимински.

"Диамантите са най-добрият приятел на едно момиче", е една от най-прочутите фрази на покойната американска актриса Мерилин Монро. Но в момента те не са любими на инвеститорите, тъй като скъпоценните камъни поевтиняха съществено през последните месеци, отбелязва Си Ен Би Си.

Диамантите и другите скъпоценности поскъпнаха по време на пандемията от КОВИД-19, когато много хора рязко намалиха разходите си за развлечения и туристически пътувания. Някои от тях вложиха спестените средства в скъпоценни камъни, при което те поскъпнаха. С утихването на пандемията и премахването на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, хората започнаха да се връщат към предишния си начин на живот и отново започнаха да харчат повече за пътувания и за посещения на заведения. На този фон намаляха и средствата, които са склонни да отделят за покупката на диаманти.

"Цените на диамантите започнаха да се понижават и след това се сринаха", отбелязва Анкур Дага, главен изпълнителен директор на американската компания за онлайн търговия със скъпоценни камъни и бижута "Ангара Джулъри". 

Други причини за спада на цените на диамантите са все по-голямото предлагане на синтетични диаманти, бавното икономическо възстановяване на Китай и нестабилната макроикономическа среда, отбелязват експерти. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg