EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

Джанет Йелън недоволна от германските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Джанет Йелън недоволна от германските банки

mail17:30 | 22.05.2024прегледи 622 коментарикоментари 0


Американският министър на правосъдието Джанет Йелън призова висшите мениджъри на германските банки да подобрят спазването на мерките за избягването на наложените на Русия санкции заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

На среща с банкери във Франкфурт, Йелън посочи, че наложените през декември вторични санкции са засилили натиска спрямо Русия и е направило по-трудно снабдяването със стоки, необходими за продължаването на войната в Украйна, но са нужни още усилия в тази посока.

"Русия продължава да внася чувствително важни стоки и да разширява възможностите си да ги произвежда. Трябва да сме нащрек и да проявим повече амбиция", заяви Йелън в предварително подготвена реч. "Призовавам всички институции да задълбочат спазването на мерките и да се фокусират допълнително върху опитите на Русия да ги заобикаля".

В необичайно пряко предупреждения Йелън каза на висшите мениджъри да накарат клонове и подразделения зад граница, особено в високорискови юрисдикции, да положат повече усилия, за да не бъдат заобикаляни санкциите.

"Русия отчаяно се стреми да се докопа до критично важни стоки от напреднали икономики като Германия и САЩ. Трябва да направим необходимото, за да предотвратим опитите на Кремъл да снабдява военната си промишленост, както и да получава достъп до нашата финансова система".

Предупрежденията на Йелън идват малко след като американското министерство на финансите успешно принуди "Райфайзенбанк" (Raiffeisen Bank) да се откаже от сделка, в която участва руския олигарх Олег Дерипаска на стойност 1,5 милиарда евро.

Йелън изтъкна, че Русия успешно заобикаля санкциите най-често през Китай, Турция и ОАЕ, но допълни, че министерството й "работи, за да прекъсне това заобикаляне, откъдето и да идва - Централна Азия, Кавказ и навсякъде в Европа".

Йелън се среща с банкери във Франкфурт преди срещата на финансовите министри от страните от Г-7 в Италия по-късно тази седмица, на която ще бъдат обсъждани развитието на глобалната икономика и стабилността на финансовата система./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1353