EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дж. Уорлик посети най-големия доставчик на пилешко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дж. Уорлик посети най-големия доставчик на пилешко

mail17:07 | 21.07.2011прегледи 2777 коментарикоментари 0


Американският посланик Джеймс Уорлик посети днес най-големия доставчик на пилешко месо в България – предприятието на „Амета” в Разград. Компанията е най-голямата американска инвестиция в земеделието и храните у нас. Поводът е 10 години от възстановяването на производството на пилешко в региона.
35 милиона лева са инвестирани само в последните 5 години от „Амета”. Холдингът осигурява 40% от производството на пилешко месо в страната (за 2010г). 640 човека са заети само в региона на Разград, а други над 600 работят за дъщерни дружества и доставчици. 30% от производството се изнася за Гърция, Румъния, Македония, Великобритания, Ирак и Западна Европа.
„Амета” е създадена с финансовата подкрепа на Българо-Американския Инвестиционен Фонд. Произвежда пълна гама пилешки продукти – охладени и замразени, пакетирани и насипни, за магазини и ресторанти, мариновани и по задания на клиентите. Предприятието е сертифицирано по HACCP и ISO 9001-2000. Съвсем наскоро са подновени 2 сертификата за качество - IFS (Международен стандарт по храните) и BRC (Глобален Стандарт за безопасност на храните). Амета е клас А международен доставчик на KFC. Доставя пилешко на всички основни вериги - Билла, Кауфланд, Лидл, Пикадили, Карфур, Метро, Т-Маркет, Фантастико, СВА, ХИТ и др.
През април 2011 г. Джеймс Уорлик получи престижната награда на фондация «Банки, инвестиции, пари», която отличи САЩ като най-голям инвеститор в България през 2010 г. При получаването на наградата Посланикът на САЩ заяви, че тя е доказателство за доверието на американските инвеститори в България. Той изрази очакване, че САЩ ще бъдат най-големият инвеститор в България и през 2011 г. и спомена енергетиката, земеделието, производството, биотехнологиите и високите технологии като най-атрактивните сектори за американски преки инвестиции.
По данни на Българската агенция за инвестиции 218 американски компании са инвестирали в България през миналата година, като най-много - 84 млн. евро, са били насочени към производството и енергетиката, а 23 млн. евро - към търговията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg