EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дефлация в Италия за първи път от 55 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефлация в Италия за първи път от 55 години

mail16:00 | 03.09.2014прегледи 1050 коментарикоментари 0


За първи път от 55 години Италия навлиза в дефлация, сочат данни на националния статистически институт (ИСТАТ), цитирани от БТА. Според предварителните оценки националният индекс на цените, без отчитане на тютюневите изделия, е спаднал през август с 0,1 процент спрямо същия период на миналата година.
Специалистите от института обясняват тенденцията с поевтиняването на течните горива общо с 1,2 процента на годишна основа. При бензина поевтиняването е 0,9 процента, а при дизеловото гориво - 1,7 процента.
Най-голямо безпокойство предизвиква БВП (брутният вътрешен продукт). Италианската икономика се свила с 0,2 процента през първото тримесечие на текущата година спрямо предходния тримесечен период. ИСТАТ взема предвид ефекта на закръглянето и прави прогнозата, че окончателните данни за август ще покажат продължаваща тенденция за свиване на БВП между 0,2 и 0,3 процента. На тази база се прави изводът, че Италия на практика е в рецесия.
Независимо от общия спад на цените, количката с покупките е олекнала, като сега италианците купуват от 2 до 5 процента по-малко плодове, зеленчуци, мляко и сирена. С 3 процента е намаляла консумацията на яйца, които традиционно заместват месото в момент на икономически затруднения. Вече 81 процента отиталианците не изхвърлят храните с изтекъл срок на годност, което е повишение с 18 процента от началото на тази година, тревожно предупреждават от Конфедерацията на дребните и средни фермери (Колдирети).


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg