EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дефицит от 0,4% от БВП по КФП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефицит от 0,4% от БВП по КФП

mail18:08 | 05.10.2023прегледи 444 коментарикоментари 0


Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към септември се очаква да бъде дефицит в размер на около 0,78 млрд. лв. или 0,4 процента от прогнозния БВП, при планиран в разчетите към закона за държавния бюджет за 2023 г. дефицит за годината от 4,6 млрд. лв., съобщи Министерството на финансите.

Финансовото ведомство посочва още, че се очаква в оставащите месеци до края на годината бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2,5 процента от БВП.

Прогнозираното увеличаване на дефицита през септември се дължи на планирани значителни по размер плащания в месеца - лихвени плащания по държавния дълг (над 0,3 млрд. лв.), изплатена държавна помощ по схема „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействиe на руската агресия срещу Украйна“ и други плащания към селскостопанските производители (близо 0,3 млрд. лв.). 

Приходите, помощите и даренията по КФП към септември са в размер на 47,6 млрд. лв. (68,6 процента от годишния разчет). Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 3,4 млрд. лв. (9,9 на сто), а неданъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-малко с 0,7 млрд. лева. 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към септември са 48,4 млрд. лв. (65,4 процента от годишния разчет) и нарастват с 10 на сто спрямо същия период на предходната година. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал и капиталовите разходи.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 септември от централния бюджет, възлиза на 1,25 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.


Тагове: дефицит, КФП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg