EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Депутати посетиха ПАВЕЦ "Чаира"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Депутати посетиха ПАВЕЦ "Чаира"

mail14:05 | 30.11.2023прегледи 525 коментарикоментари 0


.Депутатите от парламентарната Комисия по енергетиката проведоха изнесено заседание в помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", която не работи от 2022 г.

От Министерството на енергетиката (МЕ) казаха за БТА, че на заседанието са присъствали министърът на енергетиката Румен Радев и директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев, които са запознали народните представители с хода на ремонтните дейности в ПАВЕЦ "Чаира". От МЕ допълниха, че от НЕК са представили на депутатите разработена пътна карта за възстановяването на хидроагрегатите. По време на изнесеното заседание е бил представен и доклад от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която разследва причината за аварията.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов каза, че рехабилитацията на ПАВЕЦ "Чаира" напредва със сериозни темпове. Той добави, че се планира до края на 2024 г. да бъдат пуснати два хидроагрегата, а до края на 2025 г. - още един. Последният хидроагрегат, чийто ремонт е най-сложен, ще бъде пуснат след това.

Общият бюджет, заложен за ремонт на хидроагрегатите на ПАВЕЦ "Чаира", е 79 млн. лева. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев пред депутатите при изслушването си и изслушването на премиера Николай Денков относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ.

От думите на енергийния министър Румен Радев стана известно, че ПАВЕЦ "Чаира" може да бъде пусната в експлоатация най-рано през 2025 година, а общата цена на ремонта на централата, който трябва да бъде извършен на 4 етапа, ще е около 80 милиона лева.

Заложили сме около 12 млн. лева за ремонтирането на хидроагрегат 1, за хидроагрегат 2 - 9,6 млн. лева, 10,4 млн. за хидроагрегат 3 и според възможностите, според това как поръчваме оборудване - близо 47 млн. лева за хидроагрегат 4, посочи той.

Радев добави, че са провели разговор с Министерството на финансите, за да поискат от тях не толкова подкрепа с финансов ресурс, а с държавни гаранции, за да може при заемен ресурс да постигнат по-добро лихвено ниво. 

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила планина, под язовир "Белмекен", сочи справка в сайта на НЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg