EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Денят: Аляска, студ, Латакия, Пегида + още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Денят: Аляска, студ, Латакия, Пегида + още

mail05:59 | 25.01.2016прегледи 1689 коментарикоментари 0


Второ за часа земетресение е регистрирано в Средиземно море, неговият магнитуд е 5,3 по Рихтер, съобщава американската геологична служба USGS.
Епицентърът на земетресението се е намирал на 86 км северозападно от автономния испански анклав на северноафриканското крайбрежие Мелиля. Земетръсното огнище е било на дълбочина 10 км. Трусовете се регистрирани в 5:34 часа местно време.
По-рано днес земетресение с магнитуд 6,2 бе регистрирано на 65 км североизточно от мароканския град Ал Хосейма. Засега, няма данни за жертви и разрушения.

Вчера:

Земетресение с магнитуд 7,1 е регистрирано в неделя край бреговете на Аляска, показват данните на USGS. Трусът е станал в 01.30 часа местно време (в 12.30 българско). Епицентърът му е на 86 км югозападно от Анкор Пойнт. Данни за причинени щети не се съобщава. Опасност от цунами няма.

Милиони хора по източното крайбрежие на САЩ ще прекарат неделя в разчистване на снега пред къщите си, натрупан от една от най-големите снежни бурии в историята, съобщава радио Voice of America . Снегът наваля през нощта във Вашингтон, където в повечето райони край столицата са с над 60 см снежна покривка. Заради бурята властите затвориха пътища, включително големите магистрали, метрото и летища.
Нагоре по крайбрежието, от Националната метеорологична служба съобщиха за рекордните 64 см сняг в Сентръл парк Ню Йорк.
Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо в събота забрани пътуванията в града с 8,4 млн. жители и неговите предградия. Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио каза, че полицията ще следи за спазването на забраната. Общественият транспорт е спрян, представленията на Бродуей са отменени, музеите и магазините са затворени. Около 85 млн. души живеят по пътя на бурята, а стотици хиляди са без ток, хиляди са блокирани след като бурята парализира уличния, железопътния и въздушния транспорт по Източното крайбрежие на САЩ.

Повече от 150 трактора седат в стачна готовност на ГКПП „Промахон-Кулата", предаде репортер на Агенция „Фокус”. В района гръцките фермери озвучават с гръцки революционни песни, а тракторите са окичени с гръцки и черни знамена, а пограничните кафенета са обърнати в щаб на протестиращите. По магистралата Серес-Промахон по няколко участъка се придвижват колони от трактори в посока Кулата, като само някои са съпровождани от полиция.

Най-малко 111 души са пострадали в резултат на застудяване в Хонконг, 45 души са хоспитализирани, някои от които с хипотермия, пише South China Morning Post. Средните температури в града са се понижили до 3.1 градуса в неделя, като нощта е била мразовита, със студен вятър. В понеделник ще бъдат затворени детските градини, училищата и местата за събиране на хора с умствени или физически увреждания. През нощта автомобилистите , пътуващи към най-високото възвишение в Хонконг, Тай Мо Шан са изпитвали затруднения, някои са избрали да напуснат превозните си средства и да вървят пеша по покрития с лед асфалт, рискувайки да паднат. Съобщава се, че температурата на Тай Мо Шан е достигнала минус 5.7 градуса през нощта. „Всичко беше замръзнало, дори пътищата“, споделя студентът Дани Ип, който се е бил качил на върха.

Сирийската армия в неделя е превзела последния голям град под контрола на бунтовниците в провинция Латакия -бастион на президента Башар Асад, предаде AFP, позовавайки се на държавната телевизия. Медията цитира военен източник, според когото „въоръжените сили, в сътрудничество с местни милиции, са превзели град Рабия“.

Над 140 души са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на УМБАЛСМ „Пирогов” през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. В обявения за най-студен ден от годината, на над 35 пострадали им се е наложожило да бъдат хоспитализирани, защото травмите им налагат болнично лечение. Най-често хората са идвали в „Пирогов” заради наранявания в областта на горните и долните крайници. Лекарите съветват хората да бъдат изключително внимателни, ако им се налага да излизат днес. Снегът, който вали в момента, пада върху леда и създава хлъзгава покривка. Препоръчително е хората да си стоят вкъщи. Ако се налага да отидат някъде, то нека да са обути с обувки, чиито подметки са добри и създават стабилност на краката.

Антиислямското движение „Пегида“, заедно с други подобни организации, планира да проведе демонстрации „срещу ислямизацията на Европа“ в 14 европейски страни, предаде Deutsche Welle."Борбата с ислямизацията на Европа е наша обща цел“, каза лидерът на движението Татяна Фестерлинг. По думите ѝ, голяма демонстрация е планирана за 6 февруари. Протести ще има в Германия, Полша. Чехия и други държави.Полицията в швейцарския град Базел в петък обяви, че забранява провеждането на първата в страната демонстрация, организирана от базираната на в Германия „Пегида“.

Германската полиция депортира всеки ден от германско-австрийската граница между 100 и 200 чужденци, които нямат право да влязат на територията на федералната република. Това заяви днес в интервю за вестник "Билд ам зонтаг" германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от ТАСС.
"Предоставяме закрила на онези хора, които бягат от война и от преследване. Това значи, че който не се нуждае от такава закрила, ще бъде депортиран още на границата. Който не кандидатства за убежище и който иска да влезе в Германия без необходимите разрешения, няма право да бъде тук. По този начин федералната полиция ежедневно депортира от границата между 100 и 200 души", каза той.
Министърът посочи, че това е много повече, отколкото през октомври, когато за цял месец са били отсети 400 чужденци.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg