EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Демонтаж на АЕЦ струва милиарди евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Демонтаж на АЕЦ струва милиарди евро

mail11:30 | 24.02.2014прегледи 698 коментарикоментари 0


Германия реши да закрие всичките си атомни централи до 2022. За целта енергийните концерни са създали фонд от 34 милиарда евро. Експертите смятат, че тези пари не са достатъчни и ще са необходими още.
Федералното правителство реши да се откаже от ядрената енергетика през 2011 веднага след аварията на японската АЕЦ "Фукушима". Това политическо решение ще струва на енергийните концерни и потребителите десетки милиарди евро. Развитието на алтернативните източници вече доведе до рязък скок на цените на тока в Германия. В същото време никой не е в състояние да посочи точната цена на разходите за демонтиране и ликвидиране на атомните електроцентрали в страната.
Ще стигнат ли 34 милиарда евро?
В списъка на Федералното ведомство за защита от радиация на територията на Германия има девет действащи атомни реактора. Осем реактора бяха изключени веднага след аварията във Фукушима. Още 16 се намират в стадий на демонтиране. Общо – 33 реактора, които предстои да бъдат демонтирани.
За тази цел енергийните концерни създадоха фонд с общ обем от 34 милиарда евро, изчислиха от "Германския ядрен форум" - организация, представляваща интересите на концерните-производители на ядрена енергия. Но експертите са категорични, че тези пари не са достатъчни.
Още едни проблем – в Германия до ден-днешен не е намерено депо за радиоактивните отпадъци. Тук своята роля изиграва федералното устройство на страната: всички федерални провинции не жалят усилия, за да избегнат участта да бъдат гробище за радиоактивните отпадъци. През април 2013 федералното правителство изхождаше от факта, че търсенето на хранилище ще отнеме още 15 години и ще струва 2 милиарда евро.
Когато няма пари, плащат данъкоплатците
След неочакваното решение от 2011 за отказ от ядрена енергетика стана ясно, че АЕЦ ще бъдат изключени и демонтирани по-рано, отколкото се предполагаше. По-голямата част от заделените за тази цел 32 милиарда евро са инвестирани.
Например, концернът RWE ги вложи в АЕЦ на територията на Холандия и Великобритания. За да минимизира загубите RWE обжалва в съда временното изключване от мрежата на своята АЕЦ "Библис". Концернът спечели процеса на последна съдебна инстанция.
Това откри пътя за подаване на иск за обезщетение на загубите. В близки до концерна кръгове посочват сумата от 187 милиона евро. Неустойката ще бъде платена от данъкоплатците. А примерът на RWE може да бъде последван и от останалите концерни.

Преходът към алтернативни източници на енергия и без това доведе до рязко съкращение на печалбата на германските енергийни концерни. Банкрутът на един от тях може да доведе до съкращаването на фонда, създаден за финансирането на демонтажа на АЕЦ. Сметката отново ще бъде платена от държавния бюджет, т.е. от джоба на данъкоплатците. /Дойче Веле


 


Тагове: АЕЦ, евро, демонтаж
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg