EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Делото НЕК – Атомстройекспорт – в края на 2015

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делото НЕК – Атомстройекспорт – в края на 2015

mail12:30 | 06.11.2014прегледи 594 коментарикоментари 0


Арбитражното дело с насрещни искове между НЕК и "Атомстройекспорт" за проекта АЕЦ "Белене" е в напреднала фаза, но няма да има решение на съда преди септември 2015 г. Това каза в отговор на депутатски въпрос служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
Предметът на делото са претенции на АЕ на "Атомстройекспорт" за малко под 1 млрд. евро за заплащане на предварителни дейности и други. От своя страна НЕК е предявила насрещни исковеза малко над 100 млн. евро, информира Щонов.
„Изходът от това дело може да значи, че трябва да платим между 0 и 1 млрд., не е ясно колко. Всяка друга сметка в тези цифри не отговаря на идеята да има арбитражно дело. Държа да има яснота по този въпрос”, обясни Щонов.
През септември са били разпитани свидетели - експерти от двете страни. Предстои страните да направят двойна размяна на писмени защити - първата през януари 2015 г., а втората - през май 2015 г. , посочи служебният министър. Не очакваме решение по делото преди септември 2015 г. , а като се има предвид сложността му и обема на доказателствата е възможно решението да бъде оповестено дори в началото на 2016 г. , прогнозира Щонов. Той посочи, че като министър в служебния кабинет е оказал пълно съдействие на арбитражния екип за по-добра организация на защитата. Ангажирали сме много добра кантора и правим всичко възможно при съществуващите налични факти, добави министърът.
Българската страна се представлява от "Уайт енд кейс”.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg